Sirija: Snage režima proglasile pobjedu u bici za Damask

"Oni (pobunjenici) su onda prešli u Alepo, ali, uvjeravam vas, njihovi planovi će propasti", kazao je Valid Mualem u Teheranu, gdje se nalazi u službenoj posjeti
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 08:08h

Snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada proglasile su pobjedu u bici za Damask, nastavljajući sa napadima na pobunjenike u Alepu.

Prema navodima Opservatorijuma za ljudska prava, u sukobima širom Sirije juče je ubijeno 190 ljudi, od kojih 26 u Alepu, drugom po veličini gradu u Siriji, gdje su u toku žestoke borbe.

Šef diplomatije sirijskog režima Valid Mualem, koji se nalazi u posjeti Iranu, izjavio je da su zahvaljujući akciji sirijske vojske, za manje od nedjelju dana, pobunjenici u Damasku poraženi.

"Oni su onda prešli u Alepo, ali, uvjeravam vas, njihovi planovi će propasti", rekao je Mualem.

"Pobunjenici se bore primitivnim oružjem...Želimo oružje sa kojim možemo da zaustavimo tenkove i avione", rekao je Seida u Abu Dabiju

On je istakao da će “pobuna u Alepu biti skršena”.

Lider vodeće sirijske opozicione grupe Sirijskog nacionalnog savjeta pozvao je strane saveznike da pobunjenicima obezbijede teško naoružanje, kako bi mogli da se izbore sa Asadovom, kako je rekao, "ubilačkom mašinerijom".

"Pobunjenici se bore primitivnim oružjem...Želimo oružje sa kojim možemo da zaustavimo tenkove i avione", rekao je šef Savjeta Abdelbaset Seida u Abu Dabiju.

Najveća opoziciona grupa je zatražila i održavanje hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kojem bi bilo riječi o situaciji u Alepu, gdje, prema njihovim tvrdnjama, režim predsjednika Asada planira masakr.

Snage sirijskog režima su u subotu, prema riječima aktivista opozicije, helikopterima i tenkovima napale Alepo, a zapadne zemlje su ranije izrazile bojazan da je na pomolu novi masakr.

Nakon Damaska, Asadove trupe topove okreću ka Alepu: Pripadnici sirijske vojske u Damasku

Prema podacima Opservatorijuma, više od 20.000 ljudi poginulo je u Siriji od izbijanja pobune protiv Asada, u martu prošle godine.

Galerija

Bonus video: