Venecuela: Čavez je smanjio siromaštvo

Ugo Čaves je izjavio da je u vrijeme njegove vladavine nivo siomaštva u Venecueli znanto opao i da će u slučaju pobjede na izborima i dalje se boriti protiv ovog problema
60 pregleda 3 komentar(a)
Ugo Čavez, Foto: Bellenews.com
Ugo Čavez, Foto: Bellenews.com
Ažurirano: 28.07.2012. 09:42h

Predsjednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je da je tokom njegove vladavine u zemlji smanjen nivo siromaštva sa 21 odsto u 1998. godini, do sedam odsto ove godine.

"Na taj način milioni ljudi pobjegli su od siromaštva, milioni majki koje su ranije patile u kartonskim kućama a njihova djeca i one same umirali od gladi", rekao je Čaves u petak a prenjela je nacionalna TV.

Agencija RIA novosti navodi da vlada Venecuele, koja je jedna od najvećih zemalja izvoznica nafte, poslednjih godina realizuje mnoštvo socijalnih programa, usmjerenih na pomoć siromašnim slojevima stanovništvima.

Između ostalog, za državni novac gradi se veliki broj stambenih objekata, navodi ruska agencija.

Nedavno je Čaves, jedan od glavnih kandidata na predsjedničkim izborima zakazanim za 7. oktobar, rekao da će u slučaju pobede glavni ciljevi njegovog kabineta biti dalje rješavanje socijalnih problema, davanje impulsa razvoju nacionalne privrede i podrška investicijama u socijalnu oblast.

Pritom, ukupan nivo siromaštva, koji je prije deset godina stabilno bio na približno 50 odsto, sada je smanjen do 27 odsto, navodi RIA Novosti.

"Pred nama je zadatak da pokazatelje siromaštva stanovništva dovedemo do nule", rekao je Čaves.

RIA Novosti dodaje da bez obzira na uspjehe u borbi protiv siromaštva i mnogobrojne socijalne programe Venecuela ostaje zemlja sa jednom od najvećih stopa kriminala u Južnoj Americi.

U zemlji sa 29 miliona stanovnika 2011. je bilo ubijeno 19.330 ljudi, što je više nego 50 ubistava dnevno, ističe ruska agencija.

Prema ocjenama eksperata, na 100.000 stanovnika Venecuele otapda 67 ubistava godišnje, što govori o epidemiji nasilja.

Bonus video: