moguć novi masakar

Asad sa 100 tenkova napao Alepo

Snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pokrenule su jutros ofanzivu na pobunjenike u gradu Alepu, saopštila je jedna sirijska nevladina organizacija.
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 07:56h
Bitka za Alepo smatra se ključnom za obije strane

Pojačanja koja se gomilaju danima oko tog grada na sjeveru idu prema četvrti Salahedin gdje se nalazi najveći broj pobunjenika, kazao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

"Može se reći da je napad počeo", dodao je.

Već nekoliko dana vojska potpomognuta helikopterima i tenkovima napada nekoliko pobunjeničkih četvrti u koje je poslala pojačanja kako bi preuzela taj grad, smješten 355 kilometara sjeverno od Damaska u kojem stanuje preko dva miliona Sirijaca.

Bitka za Alepo smatra se ključnom za obije strane.

Za režim, to je trgovački centar u kojem ima puno saveznika, posebno među poslovnim ljudima na koje računa kada je riječ o finansiranju rata. Za pobunjenike, to je ključan grad sjevera zemlje, nedaleko od granice s Turskom,  čijim bi zauzimanjem mogli da osiguraju zaštićenu zonu.

Prema procjenama obavještajnih službi, pobunjenicima je pred bitku koju je Asad već nazvao "majkom svih bitaka" stiglo od 1500 do 2000 boraca, čime je brojno stanje Slobodne sirijske vojske u Alepu sada udvostručeno i na nivou je dviju brigada.

Brojnost Asadove vojske u ovome trenutku nije moguće tačno procijeniti mada razni izvještaji govore da je Asadova vojska pred grad Alepo prethodnih dana dovukla više od stotinu tenkova i oklopnih borbenih vozila. Za uspješno osvajanje utvrđenih gradskih ulica, prema nekim pravilima urbanog ratovanja, snage napadača trebalo bi da budu deset puta jače od snaga koje brane grad. 

Režimske snage onemogućavaju dopremanje goriva i hrane u djelove grada koji su pod kontrolom pobunjenika, izjavili su aktivisti, dodajući da ponegdje nema struje i da su zalihe hrane smanjene.

Pobunjenici su koncentrisani u nekoliko gradskih četvrti, a civili su masovno proteklih dana pokušavali da napuste grad prije nego što se borbe rasplamsaju svom silinom. 

Sve više lokalnih stanovnika napušta grad, a centar je postao "grad duhova", čijim ulicama hodaju samo borci, javlja CNN.

Pad uskoro

"Sirijska se vojska priprema za veliki napad, kakav je izbio i u Damasku. Od ranih jutarnjih sati sirijska vojska helikopterima, tenkovima i artiljerijom gađa položaje pobunjenika. Pobunjenici kontrolišu upravnu zgradu vodovoda, a rasporedili su i desetak snajperista koji za sada uspješno usporavaju napredovanje pješadije sirijske vojske" rekao je Husein Murtad, dopisnik televizijske stanice Al-Alam, jedini novinar koji se ovoga trenutka nalazi u Alepu.

U jučerašnjim borbama je ubijen i Ala Kadad, komandant brigade Al-Baraa, jedan od ključnih ljudi otpora u Alepu.

Istodobno, juče je general Robert Mud, bivši šef UN-ove posmatračke misije u Siriji, izjavio kako je pad vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada samo pitanje vremena jer njeno prekomjerno korištenje sile umjesto gušenja pobune izaziva samo još veću  mobilizaciju pobunjenika.

Ban: Prekinite ofanzivu na Alepo

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je sinoć u Londonu da je duboko zabrinut zbog intenziviranja borbi u gradu Alepu i od sirijskog režima zatražio da prekine ofanzivu na to uporište antivladinih pobunjenika.

"Opominjem sirijski režim da prekine ofanzivu", rekao je Ban Ki Mun poslije sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijemom Hejgom. 

"Duboko sam zabrinut zbog izvještaja o mogućoj upotrebi hemijskog oružja. Ponoviću strogi zahtjev da sirijske vlasti kategorički tvrde da hemijsko ili oružje za masovno uništenje neće upotrebiti pod bilo kojim okolnostima", istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu da preduzme korake protiv nagomilavanja trupa kod Alepa, a premijer Redžep Erdogan smatra da međunarodne institucije treba da rade zajedno na sprječavanju opšteg napada na taj grad.

Lavrov: Alepu prijeti tragedija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je  da gradu Alepu u Siriji prijeti "tragedija", ali je ocijenio da nije realno očekivati da će sirijski režim ostati skrštenih ruku.

 "Upravo pokušavamo da ubjedimo sirijske vlasti da oni treba da naprave prvi korak", rekao Lavrov u Sočiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim japanskim kolegom Jošiihikom Nodom.

 On je ipak dodao da u trenutku kada "opozicija okupira gradove kao što je Alep" nije realno očekivati da će sirijske vlasti to prihvatiti.

Galerija

Preporučujemo za Vas