Romni: Ne treba isključiti napad na Iran

U slučaju izraelskog vojnog udara na Iran, on je nagovijestio da ne bi ništa preduzeo kao predsjednik
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 18:22h

Kandidat republikanca za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mit Romni izjavio je da ne bi trebalo isključiti američki vojni udar na iranska nukelarna postrojenja.

U intervjuu za izraelski list "Haarec" Romni je kazao da vojna akcija SAD "daleko najneatraktivnija, ali je ne bi trebalo isključiti".

"Vojna akcija bi trebalo da bude na raspolaganju i procijenjena ako drugi put nije uspešan" rekao je Romni.

U slučaju izraelskog vojnog udara na Iran, on je nagovijestio da ne bi ništa preduzeo kao predsjednik.

"Premijer Netanijahu uvijek mora da radi kako osjeća da je najbolje u interesu svoje sopstvene nacije" ocijenio je Romni.

U intervjuu za dnevnik "Hajom", on je istakao da je posvijećen "preduzimanju bilo koje akcije koja je neophodna da se spriječi da Iran postane nuklearna sila".

Romni je u izjavama za izraelske medije sugerisao takođe da nije u redu da SAD budu posrednik između Izraela i Palestinaca, optuživši američkog predsjednika Baraka Obamu što javno kritikuje svog "prijatelja i saveznika".

Romni u subotu stiže u kratku posjetu Izraelu, tokom koje će, kako se očekuje, govoriti o spoljnoj politici i američko izraelskim odnosima, navode agencije. Sastaće se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom predsjednikom Šimonom Paresom i palestinskim premijerom Salamom Fajadom i posjetiti Zid plača.

Romni je inače više puta napadao Obaminu administraciju zbog stava prema Izraelu i pokušava da se izbori za jevrejske glasove u SAD. On je rekao da će se, ako bude izabran, odnositi prema Izraelu "kao prema prijatelju i savezniku".

"Ne mogu da zamislim da idem u Ujedinjene nacije, kao što je Obama uradio i kritikujem Izrael ispred sveta. Ne kritikujete vaše saveznike javno da dobijete aplauze svojih neprijatelja. Ako postoje mesta o kojima se ne slažemo, ja bih držao to neslaganje za privatne razgovore a ne javne forume".

Romni je takođe izjavio nešto neouobičajeno, da SAD ne bi trebalo da se miješaju u nastojanja da se razriješi izraelsko-palestinski sukob, iako je ta svjetska sila ključni međunarodni partner u mirovnom procesu već decenijama.

Poznavaoci prilika navode da odnosi između Obame i izraelske vlade nijesu dobri i da bi ona nesumnjivo pozdravila Romnijevu pobjedu u novembru

Izraelski mediji istakli su da Obama nije posjetio Izrael u svojstvu šefa države, a njegovi savjetnici najavili su posjetu ako bude ponovo izabran.

Galerija

Bonus video: