Misterija za američke službe: Želi li Salman atomsku bombu?

U Rijadu tvrde da će nuklearnu tehnologiju koristiti u mirnodopske svrhe, ali je princ Mohamed "upalio alarm" kada je početkom ove godine izjavio da, ako Iran razvije nuklearno oružje, to će učiniti i Saudijska Arabija, "što je prije moguće"
77 pregleda 1 komentar(a)
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Prije nego što je saudijski krunski princ Mohamed bin Salman doveden u vezu sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, čak i od strane CIA, američke obavještajne službe su pokušavale da riješe potpuno drugu misteriju - da li se prestolonasljednik priprema da dođe u posjed atomske bombe?

Saudijska Arabija, naime, vodi pregovore sa SAD kako bi navela američku vladu da joj proda tehnologiju za izgradnju nuklearnih centrala, piše "Njujork tajms", a prenosi Tanjug.

Ali, tu postoji jedna "kvaka": Saudijci insistiraju da sami proizvode nuklearno gorivo, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu da bi Rijad mogao da to gorivo preusmeri u tajni program proizvodnje nuklearnog oružja, kažu izvori iz administacije, upoznati sa pregovorima.

To je upravo ono što su SAD i njihovi saveznici strahovali da je radio Iran prije sporazuma iz 2015.

U Rijadu tvrde da će nuklearnu tehnologiju koristiti u mirnodopske svrhe, ali je princ Mohamed "upalio alarm" kada je početkom ove godine izjavio da, ako Iran razvije nuklearno oružje, to će učiniti i Saudijska Arabija, "što je prije moguće".

Njegovi pregovarači, na čelu sa ministrom energetike Halidom al-Falihom izazvali su dodatnu brigu jer su rekli da inspektorima UN neće omogućiti da provjere ako posumnjaju da se na nekoj lokaciji u pustinjskoj kraljevini radi na atomskoj bombi.

"Njujork tajms" konstatuje da se sada otvorilo još jedno pitanje: da li se vlastima u Rijadu, čiji su ljudi ubili Kašogija, a koje su više puta mijenjale zvaničnu verziju tog ubistva, može vjerovati kada se radi o nuklearnom gorivu i tehnologiji?

"Jedna stvar je prodavati im avione, a druga atomske bombe ili kapacitete da ih proizvedu" izjavio je kongresmen Bred Šerman, demokrata u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma.

"Zemlji kojoj se ne može vjerovati kada se radi o testeri, ne bi se smjelo vjerovati ni kada se radi o nuklearnom oružju" rekao je on, aludirajući na brutalno ubistvo Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je već dugo zainteresovana da dođe u posjed, ili da omogući svojim saveznicima da steknu osnove programa koji bi mogao da dovede do proizvodnje nuklearnog oružja, podsjeća "Njujork tajms".