Sirijska opozicija: Vojska ubila oko 30 vjernika

Sirijske trupe ubile su juče oko 30 vjernika u trenutku dok su ulazili na popodnevnu ramazansku molitvu u džamiju u jednom selu, sjeveroistočno od grada Hama, javila je agencija Rojters, pozivajući se na izjave opozicionih aktivista
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 08:58h

"Vojska i šabiha (milicija lojalna sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu) postavili su barikadu na putu na izlazu iz (sela) Šarije, prešli su preko glavnog puta i počeli da iz automatskog oružja pucaju na vjernike koji su ulazili u džamiju", rekao je u telefonskoj izjavi aktivista koji iz bezbjednosnih razloga koristi pseudonim Džamil al Hamvi, prenosi agencija Rojters uz ogradu da je za sada nemoguće potvrditi ove izvještaje.

Prema njegovim riječima, "utvrđena su imena 15 ubijenih, dok se procjenjuje da isti broj tijela leži na ulicama" u blizini džamije.

Kako je prenijela britanska agencija, opozicioni Revolucionarni savjet Hame je saopštio da se u okolini džamije u selu nalazi 15 mrtvih, dok se na ulicama "nalaze rasuta tijela" vjernika.

Rojters je naveo da je za sada nemoguće potvrditi ove izvještaje, podsjećajući da su sirijske vlasti zabranile većinu nezavisnih medija u zemlji.

Turska zatvara granicu sa Sirijom za kamione

Turski granični prelazi prema Siriji biće od danas zatvoreni za kamione, izjavio je turski ministar carine i trgovine Hajati Jazici, nakon što su sirijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko prelaza duž granice sa Turskom.

Jazici je za tursku državnu televiziju TRT rekao da kamionima koji putuju u Siriju i iz Sirije neće biti dozvoljen prolaz kroz 13 prelaza duž 911 kilometara duge granice, izuzev u slučajevima kada idu u druge zemlje, prenijela je agencija Frans pres.

Ranije je jedan neimenovani zvaničnik iz istog ministarstva rekao da će svi turski granični prelazi sa Sirijom danas biti zatvoreni, dok je drugi neimenovani izvor objasnio da će ova mjere biti preduzeta iz bezbjednosnih razloga i da će njeno trajanje zavisiti od razvoja situacije.

Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad nekoliko graničnih prelaza sa sirijske strane granice protekle nedjelje, a desetine turskih kamiona su opljačkani i spaljeni kada su pobunjenici zauzeli prelaz Bab al-Hava.

Tenzije duž tursko-sirijske granice porasle su prošlog mjeseca nakon što su sirijske snage oborile turski vojni avion.

Ankara, koja je ranije imala bliske veze sa Damaskom, pojačala je vojno prisustvo duž granice na koju je poslala protivvazdušne projektile.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da je sirijska opozicija blizu pobjede i naglasio da je Ankara spremna da odgovori na svaku "neprijateljsku" akciju režima u Damasku.

Povodom prijetnji sirijskog režima da će upotrebiti hemijsko oružje u slučaju strane intervencije, Erdogan je kazao da je Turska spremna da odgovori adekvatno ako dođe do provokacije Damaska.

Izrael će spriječiti naoružavanje militanata

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdon Liberman rekao je danas da će ta država odmah reagovati ukoliko otkrije da se sirijsko hemijsko ili biološko oružje našlo u rukama militantne grupe Hezbolah.

Ministar je u obraćanju na jednom izraelskom radiju kratko ocijenio da bi to bio "razlog za rat".

Izrael je posljednjih dana izrazio spremnost da vojnom intervencijom spriječi militante da, ukoliko sirijska Vlada bude srušena, dođu u posjed oružja iz skladišta. Šef izraelske vojske, međutim, savjetovao je uzdržanost od intervencije, upozorivši da bi ona mogla odvući Izrael u širi rat.

Polovina pripadnika misije UN napustila Siriju?

Polovina članova posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Siriji napustili su ovu zemlju, tvrde dvojica pripadnika misije čiji je mandat nedavno produžen za 30 dana.

“U utorak uveče i srijedu 150 posmatrača je otišlo iz Sirije i neće se vratiti”, rekao je jedan neimenovani posmatrač agenciji Frans pres.

Drugi izvor je rekao da su oni otišli pošto je donijeta odluka da se broj pripadnika misije smanji za polovinu, ne navodeći ko je ovu odluku donio.

Misiju UN u Siriji čini 300 nenaoružanih vojnih posmatrača i oko 100 pripadnika civilnog osoblja.

Ona je razmještena u aprilu na period od 90 dana kako bi nadgledala prekid vatre, koji u najvećoj mjeri nije poštovan, a sredinom juna je prestala da patrolira jer su se sukobi pojačali.

Savjet bezbjednosti UN je 20. juna odlučio da produži mandat misije u Siriji na konačan period od još 30 dana, a zapadne zemlje su upozorile da nastavak nasilja znači da posmatrači vjerovatno neće moći da ostanu u ovoj zemlji.

Galerija

Bonus video: