Gradonačelnik Pekinga podnio ostavku poslije velikih poplava

Sinhua javlja da će Gua zamijeniti Vang Anšun, gradski zvaničnik od 2007. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 06:58h

Gradonačelnik Pekinga Guo Đinlong i njegov zamjenik Đi Lin podnijeli su ostavke i odlaze na nove funkcije, javljaju danas kineski državni mediji, dok se u glavnom gradu još prebrojavaju mrtvi od prošlonedjeljne oluje sa kišom i poplavama.

Asošijeted pres (AP) ocjenjuje da su ovo sa jedne strane rutinska smjena ali ukazuje da se sve dešava u vrijeme kada javnost kritikuje gradske vlasti zbog nepripremljenosti na nepogodu koja je u Pekingu odnijela najmanje 37 ljudskih žrtava.

Kina: Zbog poplava evakuisano najmanje 220.000 ljudi >>>

Istovremeno, predviđa se da će još veća količina kiše pasti na glavni grad, a ukazuje se da bi broj mrtvih od prošle sedmice mogao biti još veći - agencija Sinhua prenosi riječi zvaničnika najteže pogođene opštine Fangšan da su procijene žrtava još preliminarne.

Kineska centralna televizija pustila je danas amaterski video snimak na kojem se vidi kako bujica nosi kola po ulicama Fangšana.

Gradonačelnik Guo Đinlong od ranije je bio viđen za unapređenje na funkciju gradskog sekretara Komunističke partije, pa njegova ostavka i nije bila iznenađenje.

Državni mediji, analitičari i obični građani sručili su lavinu kritika na čelnika Pekinga zbog načina na koji su upravljali krizom, i zbog nepripremljenosti na nepogodu koja je snašla glavni grad.

Sinhua javlja da će Gua zamijeniti Vang Anšun, gradski zvaničnik od 2007. godine.

Galerija

Bonus video: