Indija dobila novog predsjednika

Bivši ministar finansija i kandidat vladajuće Kongresne stranke Pranab Mukerdži danas je izabran za predsjednika Indije
83 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 15:11h

Bivši ministar finansija i kandidat vladajuće Kongresne stranke Pranab Mukerdžidanas je izabran za predsjednika Indije, što je u toj zemlji skoro počasna funkcija koja bi se sada mogla pokazati ključnom u izboru sastava iduće vlade.

Pranab Mukerdži (76) je osvojio više od polovine glasova izbornog tijela u odnosu na svog protivnika Purno A.Sangmu (64), bivšega predsjednika parlamenta, koji je imao podršku glavne opozicione stranke, konzervativne Baratije Janate, prenosi agencija Pres Trast of India (PTI).

Osim što je riječ o Mukerdžijevoj ličnoj pobjedi, nakon četrdesetogodišnje političke karijere, to je i uspjeh za Kongresnu stranku lijevog centra koju vodi Sonja Gandi, uzdrmanu nizom korupcijskih skandala. U Indiji predsjednika bira 4896 parlamentarnih zastupnika na državnom i reionalnom nivou, a mandat traje pet godina. Glasanje je održano u četvrtak.

Mukerdži će službeno preuzeti dužnost u srijedu i na mjestu predsjednika zamijeniti aktuelnu predsjednicu Pratibu Patil, povučenu i malo poznatu u inostranstvu. Patil je bila prva žena izabrana na čelo ove ogromne zemlje u kojoj živi 1,2 milijarde stanovnika.

Uprkos tome što u Indiji predsjednik ima samo protokolarnu ulogu, a izvršnu vlast ima vlada, na čijem je čelu trenutno 79-godišnji Manmohan Sing, Pranab Mukerdži bi mogao da odigra ključnu ulogu u formiranju iduće vlade nakon parlamentarnih izbora 2014., smatraju analitičari.

Kao iskusan političar i dobar poznavaoc turbulentne indijske političke scene novi predsjednik bi mogao da iskoristi svoj talenat posrednika i dobrog pregovarača ukoliko rezultati izbora budu »nategnuti«, naročito kada je riječ o regionalnim izborima.

Galerija

Bonus video: