Nastavlja se bitka za Damask

Bombardovanjem četvrti koje još uvek drže pobunjenici, sirijska vojska nastavila kontraofanzivu u Damasku. Borbe u Alepu u blizini kompleksa zgrada bezbjednosnih službi
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 14:37h

Snage Bašara el Asada nastavile su kontraofanzivu u Damasku, bombardovnjem naselja koja ustanici još uvek drže. U Alepu, dvije zaraćene strane bore se oko kompleksa zgrada bezbjednosnih službi.

Agencija Rojters navodi da borbe bjesne i u drugim djelovima Alepoa, industrijskog i trgovačkog centra, a pobunjenici su tokom noći u centru grada srušili spomenik Asadovog oca, preminulog predsjednika Hafeza al-Asada.

"Eksplozije iz različitih djelova tresu cijeli grad. Od jutra traje žestoka izmjena vatre kod štaba obavještajne službe u Al-Mouhafaza", izjavio je jedan svjedok u telefonskom razgovoru za Rojters.

Upotrebom jurišnih helikoptera, sirijska vojska pokušava da istjera preostale grupice pobunjenika iz određenih četvrti.

Kako tvrdi opozicija, vojska je preuzela četvrt Mezeh. Elitna četvrta divizija, kojom komanduje Asadov brat Maher, tenkovima je opkolila sjevernu četvrt Damaska, Barzeh, saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Taj kvart se bombarduje jurišnim helikopterima i tenkovima, a na krovovima zgrada nalaze se snajperisti", kaže direktor te oranizacije Rami Abdul Rahman, prenosi AFP.

Prema najnovijim izveštajima, hiljade stanovnika Alepa bježi iz grada. Do skoro, Alepo se smatrao jakim uporištem Asadovih pristalica. Vojska je krenula u ofanzivu u pokušaju da zauzme kvart Salah el Din, koji je za sada pod kontrolom Slobodne sirijske vojske.

"Teške borbe vode se od zore", rekao je ze Frans pres jedan aktivista, i dodao da Slobodna sirijska vojska pod kontrolom između ostalog drži kvartove Sakhur, Hanano i Saif el Davla.

Opozicija tvrdi da je u tom naselju jedna zgrada srušena tenkovskom vatrom.

Strah otjerao pobunjenike sa granice

Zvaničnici iračke službe bezbjednosti i državna televizija kažu da je sirijska vojska preotela kontrolu nad graničnom prelazu sa Irakom od pobunjeničkih boraca.

Zvaničnici kažu da su pobunjenici danas pobjegli iz karaule kod iračkog grada Rabija prije nego što su stigle sirijske vladine trupe.

Nema izvještaja o tome da li je bilo borbe na grančnom prelazu koj je 520 kilometara sjeverozapadno od Bagdada.

Rabija je drugi prelaz na granici Sirije i Iraka koji su sirijski pobunjenici oteli od vladinih snaga.

Drugi, na zapadu, kod iračkog grada Kaim, i dalje u rukama pobunjenika.

Zapaljen konvoj šlepera

Istovremeno, konvoj turskih šlepera koji su prelazili tursko-sirijsku granicu zapaljen je, dok su neki šleperi oteti, saopštili su turski zvaničnici.

Prema izjavama očevidaca, tokom sukoba neki od šlepera su zapaljeni, ali pojedini vozači, koji su uspjeli da se vrate u Tursku, nisu željeli da odgovaraju na pitanja novinara, prenose agencije.

Desetak vozača, međutim, optužilo je pobunjenike iz Slobodne sirijske armije da su im zapalili i opljačkali kamione, navodi AFP.

Nadležni su izjavili da ne znaju tačno koliko se šlepera zapalilo.

Zbog sukoba koji još traju, zabranjen je prelaz preko ove granice, a vozila koji dođu do granice, vraćaju se iz sigurnosnih razloga nazad u Tursku.

Sukobi pobunjenika i vojske zabilježeni su u Hami i Deir el Zuru.

Bombardovani su i gradovi Atreb, Kafr Karmen i Abazmo, koji se nalaze na sjeveru između Alepa i granice sa Turskom.

Lokalni koordinacioni komitet saopštio je da je juče u Alepu poginulo 18 ljudi.

U cijeloj zemlji, zabilježeno je 180 žrtava, uključujući 34 u Homsu i 28 u Damasku.

U međuvremenu, državna televizija emitovala je izvještaj iz sjeveroistočne četvrti Damaska, Kabun, koju je preuzela vojska, poslije napada teškom artiljerijom, tenkovima i helikopterima.

Na snimcima se prikazuju leševi, za koje se tvrdi da su teroristi. Takođe, vide se velike količine zaplijenjene municije, kaže reporter BBC-a iz Bejruta.

Vojska lecima upozorava građane sjevernih i južnih četvrti Damaska da se sklone zbog predstojećeg bombardovanja.

Prema navodima opozicije, pripadnici Slobodne sirijske armije sprovode taktičko povlačenje iz sjeverne četvrti Rukn el Din.

Galerija

Bonus video: