Netanjahu neće da pomaže Erdoganu: Odložio glasanje o priznanju genocida nad Jermenima

U očitom nastojanju da iritiraju Erdogana, članovi Kneseta (izraelskog parlamenta) su podnijeli predlog zakona da Izrael prizna genocid i da se svake godine masakr zvanično obilježava
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2018. 10:25h

Premijer Izraela Benjamin Netnjahu odložio je preliminarno glasanje o zvaničnom priznanju genocida nad Jermenima planirano za danas u strahu da ne bude od koristi predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da je savjetovalo Netanjahuu odlaganje u vrijeme izborne kampanje u Turskoj.

On je pristao da se debata o zakonu o priznanju odloži dok se ne završe turski izbori zakazani za 24. jun, prenose izraelski mediji.

U saopštenju ministarstva je navedeno da bi "održavanje debate po prvobitnom planu moglo da posluži Erdoganu u njegovoj kampanji".

Savjet je dat u vrijeme kada su odnosi Izraela i Turske napeti zbog sukoba na granici pojasa Gaze, u kojima je od izraelske vatre poginulo oko 120 Palestinaca, a na hiljade ih je ranjeno, od početka masovnih palestinskih protesta 30. marta.

Zbog toga su te dvije zemlje, nekadašnje bliske saveznice, međusobno povukle svoje ambasadore, a neke druge diplomate protjerale.

Erdogan i Netanjahu su se uz to verbalno napadali. Turski predsjednik je za izraelskog lidera rekao da su mu ruke "okrvavljene krvlju Palestinaca", a izraelski premijer je optužio Erdogana da podržava Hamas i da je zagovornik masakra i terora.

U očitom nastojanju da iritiraju Erdogana, članovi Kneseta (izraelskog parlamenta) su podnijeli predlog zakona da Izrael prizna genocid i da se svake godine masakr zvanično obilježava.

Jermeni već dugo traže međunarodno priznanje ubistava u periodu od 1915. do 1917. godine u otomanskoj eri kao genocid, u kojima je stradalo 1,5 miliona njihovih ljudi.

Turska, nasljedica Otomanske imperije, oštro odbija tvrdnje da masakri, zatvaranje i prinudna deportacija Jermena predstavljaju genocid.

Turska je prošlog mjeseca upozorila Izrael da će samo sebi nanijeti štetu jer priznavanje genocida samo podriva poseban status holokausta u Drugom svjetskom ratu u kome su nacisti i njihovi saveznici ubili šest miliona Jevreja.

Bonus video: