Kineski pohod na afrički kontinent

Kina je i do sada afričkim zemljama davala kredite, a ubuduće bi ova pomoć trebala biti još veća. Kako je najavljeno, Kina nudi oko 20 milijardi dolara - za izgradnju infrastrukture i industrije
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 18:37h

Kina je u Africi već duže vrijeme jako angažovana. Krediti koje je do sada davala zemljama ovoga kontinenta vrlo su često bili izuzetno veliki. Međutim, sada je najavljeno da će Narodna Republika u sljedeće tri godine svoje kredite čak udvostručiti u odnosu na one koje je davala do 2009. godine.

Kineski predsjednik Hu Đintao izjavio je na početku sastanka na vrhu kojem su prisustvovali predstavnici njegove zemlje i 50 zastupnika afričkih zemalja, kako Kina ovim novcem želi da poboljša gradnju i razvoj infrastrukture, poljoprivredu, industriju kao i malo i srednje preduzetništvo.

On je istovremeno odbacio sumnje i kritike da je Kina za Afriku zainteresovana samo zbog njene nafte i raznih nalazišta drugih bogatstava.

“Kina podržava punim srcem i ozbiljnošću afričke zemlje na njihovom putu razvoja. Mi ove zemlje samo podržavamo i pomažemo kako bi same što bolje mogle da iskoriste sve svoje razvojne mogućnosti. Kina stoji na strani afričkih zemalja kao njihova zemlja partner, kao prijatelj i brat”, rekao je Hu Đintao.

Pomoć bez obzira na nepoštovanja ljudskih prava

Pa ipak, iz Evrope se istovremeno sve češće čuju kritike kako Kina slijedi samo svoje poslovne interese, ne obraćajući pri tome pažnju na kršenje ljudskih prava u afričkim zemljama i da se istovremeno ne pridržava ni međunarodnih standarda pružanja pomoći za razvoj.

Enthoni Okon Njong iz Afričke banke za razvoj, na primjer kaže kako je Kina u Africi već mnogo toga doprinijela, prije svega kod poboljšanja infrastrukture, ali da još uvijek u poslovanju nedostaje transparentnost.

“Kada Kinezi nekoj zemlji daju kredit, tada ne bi smjeli da samo potpišu određeni ček, rukuju se i odu. Bilo bi i u interesu Kine da ispita kuda zapravo odlazi taj novac.

To znači da ukoliko je neko dobio kredit za izgradnju puteva, bilo bi dobro da se kasnije zaista i provjeri jesu li one stvarno izgrađene, jesu li uopšte od koristi privredi– u protivnom se može dogoditi da Kinezi ne dobiju svoj novac nazad“, upozorava i naglašava Okon Njong.

Odnos Kine i Afrike - odnos ravnopravnih partnera?

Na spomenutom sastanku na vrhu predstavnika Kine i predstavnika 50 afričkih zemalja, bilo je prije svega mnogo riječi pohvale na račun azijske zemlje. Jedan od njih koji je pohvalio angažman Kine u Africi bio je predsjednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma.

„Naša iskustva u prošlosti s Evropom učinila su nas opreznima kada je riječ o izboru partnera. Raduje nas što je naš odnos s Kinom – odnos ravnopravnih partnera“, naglasio je Zuma.

Međutim, čak je i on u svom kasnijem govoru ipak dodao kako ovom odnosu nedostaje ravnopravnosti po pitanju trgovine i kako se ovaj problem dugoročno ipak mora promijeniti i popraviti.

Kina je trenutno najvažniji trgovinski partner afričkih zemalja: obim poslovanja se u posljednjih pet godina utrostručio i on prema službenim navodima iznosi oko 166 milijardi dolara. Međutim, energije gladna Kina iz Afrike prije svega odvozi naftu i sirovine. U budućnosti bi ona, tako se barem nadaju mnogi Afrikanci, trebala pomoći u izgradnji prerađivačke industrije.

Galerija

Bonus video: