Ruski ambasador u Parizu: Asad je spreman da ode

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad "pristaje na odlazak", ali na "civiliziran način", rekao je u petak u razgovoru za Radio Frans Internešnal ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov
2 komentar(a)
Al Asad, Foto: AFP
Al Asad, Foto: AFP
Ažurirano: 20.07.2012. 18:24h

Na pitanje o tome da li je Bašar al-Asad zapravo osuđen na pad s vlasti i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, ruski diplomata odgovorio je da se "lično slaže s tim mišljenjem".

"Smatram da bi mu bilo vrlo teško da ostane nakon svega što se dogodilo", kazao je ruski ambasador u Parizu Orlov.

U završnoj izjavi nakon sastanka Akcione grupe za Siriju, održanog 30. juna u Ženevi, "predviđa se prelaz ka demokratskijem režimu", a "tu je završnu izjavu Asad prihvatio", naglasio je ruski ambasador.

"Asad je imenovao svog predstavnika za pregovore s opozicijom o ovim promjenama. To znači da pristaje na odlazak. Ali na civilizovani način", tvrdio ruski diplomata.

Orlov je dodao da "rješenje sukoba u Siriji može biti samo političko" i da "treba pronaći put za pregovore".

Damask demantovao

Sirijsko ministarstvo informisanja je, međutim, demantovalo da je Asad pristao da ode s vlasti, a sirijska državna televizija je javila da je izjava ruskog ambasadora "neosnovana".

Snage vlade Sirije su povratile punu kontrolu nad Midanom, dijelom Damaska koje je bilo uporište pobunjenika. To je javila državna televizija, a potvrdila sirijska opozicija. Sirijski pobunjenici osvojili su sinoć sve granične prelaze sa Irakom i dva sa Turskom, naveli su zvaničnici.

Istovremeno je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na vojno-diplomatske izvore, objavila da je Moskva odlučila da "odloži" isporuku tri borbena helikoptera Siriji dok se stanje u toj zemlji ne "normalizuje".

"Odluka o odlaganju isporuke helikoptera Siriji povezana je s pogoršanjem vojnog i političkog stanja u toj zemlji i terorističkim napadom (u srijedu u Damasku) u kojem je ubijeno i ranjeno nekoliko visokih sirijskih vojnih zvaničnika, kao i zbog učestalosti vojnih akcija opozicije", rekao je taj izvor.

"U takvim okolnostima vlasti nisu u stanju da garantuju potpuno siguran prijem helikoptera" u Siriji.

"Helikopteri i sistem protivvazdušne odbrane Siriji će biti isporučeni nakon normalizacije stanja" u toj zemlji, prenosi Interfaks tvrdnju svog izvora.

Tri ruska helikoptera Mi-25, koja su Siriji trebala da budu vraćena nakon što su u Rusiji bili potpuno popravljeni, zajedno sa sistemima za protivvazdušnu odbranu, prevozio je ruski teretni brod Alaed, koji je u junu bio prisiljen da skrene sa plovidbe prema Siriji i vratiti se u ruske teritorijalne vode.

Bonus video: