TEŠKO BOMBARDOVANJE

Sirija: Opšta ofanziva protiv pobunjenika

Sirijske snage su krenule u sveopštu ofanzivu čiji je cilj vraćanje svih djelova Damaska koji se nalaze pod kontrolom pobunjeničkih snaga, tvrdi izvor iz sirijske službe bezbjednosti
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 16:36h

"Armija je juče pokrenula kontraofanzivu kako bi zauzela oblasti pod kontrolom terorista i garantovala bezbjednost stanovnicima i omogućila im da se vrate kućama", rekao je ovaj izvor  iz sirijske službe bezbjednosti agenciji AFP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da su režimske snage napale dio grada koji se zove Džubar, a sukoba je bilo i u Kfar Susi, na jugoistoku Damaska, kao i Barzehu u sjeveroistočnom dijelu prijestonice.

Sirijski pobunjenici su se noćas povukli iz centralnog dijela Damaska, Midana, pošto su bili izloženi teškom bombardovanju, saopštili su opozicioni aktivisti i pobunjenički izvori.

"To je taktičko povlačenje. Svi smo još u Damasku", rekao je komandant pobunjenika Abu Omar agenciji Rojters telefonom. On je dodao da su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada poslije povlačenja pobunjenika ušle u Midan uz pomoć oklopnih vozila i da su uspostavile kontrolu nad glavnim trgovinskim dijelom Midana.

EU pooštrava sankcije Siriji

Evropska unija će pooštriti sankcije i embargo na oružje Siriji pretresanjem brodova i aviona koji nose sumnjivi teret u Siriju, najavio je danas visoki zvaničnik EU.

On je rekao da će obavezne inspekcije početi kada ministri spoljnjih poslova EU u ponedjeljak usvoje ovu odluku.

EU je uvela embargo na izvoz oružja Siriji u maju 2011. godine, ali vlade zemalja članica su do sada mogle samostalno da odlučuju da li će provjeravati sumnjivi teret. Inspekcije će se vršiti na teritoriji EU ili u njenim vodama i neće se primjenjivati na drugim mjestima, kazao je neimenovani zvaničnik na koga se poziva AP.

EU je zamrzla imovinu 43 sirijske kompanije i 128 ljudi koji se dovode u vezu sa represijom ili imaju korist od režima, ali će sljedeće nedjelje na taj spisak biti dodato više od 20 novih imena.

Posmatrači UN još 30 dana u Siriji

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se posmatračka misija UN u Siriji produžava za 30 dana. Rusija je ranije saopštila da će uložiti veto na rezoluciju koju je predložila Velika Britanija, ali je, zajedno sa 14 drugih članica Savjeta bezbjednosti, podržala izmijenjeni tekst rezolucije.

Misija će biti okončana nakon 30 dana, ali je ostavljena otvorena mogućnost produženja misije ukoliko generalni sekretar UN Ban Ki Mun i Savjet potvrde da je prekinuta upotreba teškog naoružanja i smanjen nivo nasilja.

Mandat misije u kojoj je angažovano 300 posmatrača isticao je danas.

Moskva je prethodno podržavala rezoluciju koju je predložio Pakistan, a kojom bi misija bila produžena 45 dana, s mogućnošću ponovnog produženja.

Rusija i Kina su u četvrtak uložile veto na rezoluciju kojom se vlastima predsjednika Sirije Bašara al Asada prijetilo sankcijama kako bi bile primorane da okončaju nasilje.

Galerija