Tržište luksuza posrće u Kini

Tržište luksuzne robe treće je u svijetu i vrijedi otprilike 25 milijardi dolara
2 komentar(a)
Rollex, Foto: Watchesour.com
Rollex, Foto: Watchesour.com
Ažurirano: 19.07.2012. 20:24h

Proizvođači luksuzne robe u Kini su vidjeli spas, nakon neuspjeha na američkom i evropskom tržištu. No, privredni bum koji je omogućio stvaranje visokog staleža u komunističkoj zemlji, sada je ozbiljno ugrožen, kao i poslovanje nekih od najpoznatijih svjetskih brendova.

Luksuzni brendovi očekuju mnogo od kineskog tržišta. Louis Vuitton otvara novu prodavnicu u Šangaju. Prvu u kojoj VIP gosti mogu prezalogajiti, dok pregledaju novu kolekciju ručno rađenih tašni.

Ništa neobično za današnju Kinu. Tržište luksuzne robe treće je u svijetu i vrijedi otprilike 25 milijardi dolara, piše Al Džazira.

Predviđaju mu da će dostići prvo mjesto za svega nekoliko godina. Za takva predviđanja postoji realna osnova, ali usporavanje kineske ekonomije moglo bi zasjeniti sve veće zahtjeve bogatih kineskih kupaca.

Uzdržaniji klijenti

Eugene Mak, analitičar tržišta luksuzne robe, kaže:

„Klijenti su uzdržaniji nego prošle godine, a usporavanje kineskog rasta nastaviće se i u drugoj polovini 2012“.

Prosječni godišnji profit britanskog Burberrija u ovoj prodavnici je prepolovljen u drugom kvartalu 2012. Slično je poslovala i najveća svjetska draguljarnica sa sjedištem u Hong Kongu, Chow Tai Fook.

Tiffany's i Estee Lauder, Rolex i Cartier već posrću na tržištu od kojeg su očekivali da će amortizirati gubitke u recesijom pogođenoj Evropi.

Promjene poslovnog ambijenta u Kini takođe ne idu na ruku luksuznim markama.

„Veći dio profita od prodaje luksuznih satova dolazi iz korporacija koje sada smanjuju budžete"

„Veći dio profita od prodaje luksuznih satova dolazi iz korporacija koje sada smanjuju budžete, što značajno pogađa ovaj sektor“, objašnjava Mak.

Dok je u većini zemalja uobičajeno poslati čestitku za vrijeme praznika, u Kini postoji duga tradicija poklanjanja skupocjenih satova i aktovki među poslovnim partnerima ili političarima.

Zabrana iz Pekinga

Kako piše Al Džazira, tome bi uskoro mogao doći kraj. Peking je nedavno zabranio administrativnom aparatu trošenje budžetskog novca na luksuzne proizvode.

Takođe, kineski bogataši postali su mnogo izbirljiviji, jer nikada nije bilo više izbora. Bez obzira na sve izazove, Kina ostaje tržište koje najviše obećava.

No, bila bi greška očekivati da će domaći potrošači nastaviti kupovati kao nekada.

Bonus video: