Oni su dobrovoljno stali ispod eksplozije atomske bombe (video)

Strašna eksplozija je učinila da dobrovoljci skrenu pogled. Ipak, čak ni strašan zvuk ih nije uplašio
10 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 18:07h

Oni nijesu bili ludi. Nijesu ni bili kažnjeni. Dobrovoljno su to uradili (zbog čega je njihov podvig zadivljujući).

U pustinji Nevade, 65 milja sjeverozapadno od Las Vegasa, 19. jula 1957. godine, petorica vojnika američkog vazduhoplovstva i jedan snimatelj stali su na "nultu tačku", direktno ispod eksplozije atomske bombe, kao ljudski pokusni kunići.

Snimatelj Džordž Jošikati, koji jednini nije bio dobrovoljac, je trebalo da zabilježi njihove reakcije na eksploziju dvokilotonske MB-1 nuklearne vazduh-vazduh rakete, lansirane sa aviona F-89 "škorpion".

Kako piše američki portal NPR, pukovnici Sindi Brus i Frenk Bol, majori Norman Bodinger i Džon Njuz, kao i Don Lutrel bili su na oko tri kilometra od mjesta gdje je bomba aktivirana.

Snimak Jošikatija pokazuje vojnike koji stoje na „nultoj tački“ i gledaju ka nebu. Jedan od njih je u ključnom momentu čak nosio naočare.

Bljesak, pa stravičan zvuk

Strašna eksplozija je učinila da dobrovoljci skrenu pogled. Ipak, čak ni strašan zvuk ih nije uplašio – počeli su da se grohotom smiju i čestitaju jedni drugima. Nakon toga, nebo iznad njih postaje crno.

Dok gledate film, jedna stvar će vam se učiniti čudno. Bomba je eksplodirala u tišini. Vidi se bljesak, pauza, opet bljesak, pa tek onda strašan zvuk.

Fizika objašnjava pauzu. Budući da svjetlo putuje brže od zvuka, prvo se vidi bljesak, pa tek kasnije zvuk eksplozije. U većini filmova, zvuk je pomjeren kako bi se poklopio sa bljeskom.

Šta se desilo sa dobrovoljcima?

NPR je pokušao da sazna šta se desilo sa dobrovoljacima i Jošitakijem.

Snimatelj je živ, u intervjuu koji je dao "Njujork tajmsu" 2010. godine govori o sudbinama kolega kamermana na sličnim zadacima.

“Mnogo ih je umrlo od raka. Ne sumnjam da je to povezano sa (nuklearnim) testiranjima”, kazao je Jošitaki.

A dobrovoljci?

  • Pukovnik Sidni Brus — umro 2005. u 86. godini
  • Pukovnik Frenk Bol — umro 2003. u 83. godini
  • Major Džon Hjuz — (veoma često ime), vjeruje se da je umro 1990. u 71. godini
  • Major Norman Bodinger - nije poznato, moguće da je još uvijek živ
  • Don Lutrel — U bazi Američkog vazduhopolovstva postoje podaci izvjesnog Donalda D. Lutrela, koji je umro 1987. u 63. godini. Podaci se poklapaju.

Galerija

Bonus video: