Izbori u Libiji (ne)će donijeti promjene

Na prvim parlametnarnim izborima u Libiji od pada režima Moamera Gadafija, najviše poslaničkih mjesta osvojio liberalni savez Alijansa nacionalnih snaga, Mahmuda Džibrila
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 18:31h
Iako ishod izbora u Libiji pokazuje slabiji učinak političkog islama, ali prema nekim tumačenjima, mala je vjerovatnoća za novu eru liberalnih reformi u toj zemlji

Na drugom mjestu je, sa 17 poslanika, Pravedna i konstruktivna partija Muslimanske braće, što predstavlja rijedak poraz islamista poslije "Arapskog proljeća", s obzirom na to da je ta struja pobijedila na izborima u Egiptu i u Tunisu.

Odnos snaga u parlamentu zavisiće od preostalih 120 mjesta koja će pripasti nezavisnim kandidatima.

Analitičari predviđaju da će Alijansa nacionalnih snaga formirati saveze sa manjim partijama i brojnim nezavisnim poslanicima.

Međutim, šef Pravedne i konstruktivne partije Muhamed Savan izjavio je Rojtersu da njegova grupa takođe očekuje da formira saveze sa nezavisnim poslanicima.

"Smatramo da je ovo pobjeda za sve Libijce i spremni smo da sarađujemo sa bilo kojom strankom koja je spremna da služi zemlji. Mislim da možemo dobiti između 60 i 70 poslaničkih mjesta" rekao je Savan.

Iako su izbori pokazuju slabiji učinak političkog islama, Mahmud Džibril i ostali kandidati odbacili su da budu označeni kao sekularisti, tako da, prema nekim tumačenjima, ishod ovih izbora pokazuje malu vjerovatnoću za novu eru liberalnih reformi u zemlji.

Džibril je viđen kao neko ko će obnoviti ekonomiju zasnovanu na nafti, za koju Međunarodni monetarni fond predviđa da će se brzo oporaviti.

Izborna komisija je objavila da je 62 odsto registrovanih birača učestvovalo na izborima 7. jula, prvim poslije pada Moamera Gadafija koji je, poslije 42 godine na vlasti svrgnut i ubijen u građanskom ratu prošle godine.

Bonus video: