Potomci žrtve holokausta tužili tri evropske banke

Potomci Matjasa Fišera, bankara koji je umro u koncentracionom logoru tokom Drugog svjetskog rata, tužili su tri velike evropske banke zbog krađe više miliona dolara
0 komentar(a)
Zlatnici, Foto: Wikipedia
Zlatnici, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 18.07.2012. 15:40h
Tužioci tvrde da im banke duguju najmanje 38 miliona dolara na ime nevraćenih zlatnih novčića, stranih moneta i dijamanata, bankarskih depozita, nakita, dokumentacije i nepokretnosti.
Hafington post

Tužioci tvrde da im ove banke duguju najmanje 38 miliona dolara na ime nevraćenih zlatnih novčića, stranih moneta i dijamanata, bankarskih depozita, nakita, dokumentacije i nepokretnosti.

Porodica Fišer optužuje tri banke da su se nezakonito obogatile, kršeći međunarodno pravo i - pomažući genocid.

Fišer je bio pokretač, vlasnik i rukovodilac Petereve Hitelbanke, koja je poslovala na teritoriji Vojvodine, a koju su konfiskovale mađarske okupacione vlasti 1941. godine.

One su na čelo banke postavile novog rukovodioca, koji nije bio Jevrejin, rekao je Hafington postu advokat porodice, Kenet Mek Kalion (koji je istovremeno i advokat Julije Timošenko). Prema njegovim riječima, poslije Drugog svjetskog rata mnoge banke su se sjedinile u veće, pa su za imovinu Fišerovih sada odgovorne Erste grupa, Bavarska državna banka i Mađarska nacionalna banka.

Fišerovi tvrde da su banke doprinijele smrti nekih od žrtava holokausta, uključujući i njihovog pretka čija je imovina konfiskovana.

Kako se navodi, banke su sarađivale sa nacistima i mađarskim okupacionim snagama i spriječile su jevrejske klijente da pristupe svojim sredstvima, zbog čega su se mađarski Jevreji našli u klopci i nisu mogli da izbjegnu slanje u logore smrti.

Prema Mek Kalionovim riječima, čim su Fišerova sredstva ukradena, "njegova porodica je zapala u siromaštvo i nije mogla da zaista pobjegne". Matijas Fišer je deportovan u Aušvic, 1944. godine. Umro je od izgledanjivanja u jednom nacističkom koncentracionom logoru u Poljskoj, 1945. godine.

Mjesec dana poslije Fišerovog slanja u Aušvic, njegova žena i djeca su takođe vozom poslati u ovaj logor, rekao je njegov najmlađi sin Pol (76), danas Njujorčanin koji je pokrenuo tužbu.

Tokom vožnje za Aušvic, Fišerovima je dozvoljeno da izađu iz voza, pa su prebačeni u radni logor u Austriji koji je - prema riječima Pola Fišera - bio "raj" u odnosu na logor u koji je poslat njegov otac.

Žena i djeca su preživjeli holokaust. Vratili su se u Srbiju, ali nikada nisu povratili imovinu. Banke su tvrdile da Fišerovu imovinu i sredstva više ne posjeduju, i da su ih zaplijenili nacisti, kaže Mek Kalion.

On, međutim, samtra da su banke naprosto ukrale Fišerovu imovinu i sredstva pod pretpostavkom da se jevrejske porodice neće vraćati.

Pol Fišer tvrdi da sada ima i dokumentaciju koja dokazuje krađu. Erste grupa poriče odgovornost. Bavarska državna banka i Mađarska nacionalna banka odbile su da komentarišu tužbu, pri čemu je potonja ukazala da tužbu još nije dobila.

Fišerovi su isprva bili dio mnogo šireg pravnog fronta žrtava holokausta protiv banaka, ali su izdvojile svoj slučaj jer smatraju da im je dokumentacija obimnija, a i da im se duguje mnogo više nego ostalima.

Bonus video: