Obama ili Romni: Borba za omladinu

Analitičari tvrde da su mladi jedna od Obaminih ključnih ciljnih grupa - podrška koju je 2008. dobio od ovog dijela biračkog tijela bila je ključna za njegovu pobjedu
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 12:54h

Na izborima u SAD glasaće 58 odsto Amerikanaca starih od 18 do 29 godina, što je za čak 20 odsto manje od nacionalnog prosjeka, navodi se u istraživanju "Galupa".

To je i za šest, odnosno sedam odsto manje, od broja izašlih mladih birača na izborima 2004. i 2008. godine, pokazuje istraživanje sprovedeno od maja do jula na 2.800 ispitanika.

"Obama sad ima veći problem da izvede svoje glasače na biračka mjesta", tvrdi profesor Bikers

"Galup" ističe da je mlađa populacija jedna od ciljnih grupa predsjednika Baraka Obame i da je podrška koju je 2008. godine dobio od ovog dijela biračkog tijela bila ključna za njegovu pobjedu.

List "Washington Examiner" piše da su republikanski birači sad mnogo više motivisani da izađu na izbore od demokrata.

"Republikanski kandidat Mit Romni ne puni često velike stadione sa vatrenim pristalicama, ali to ne znači da ne postoji entuzijazam kod birača", ocjenjuje list.

"Romni ne puni često velike stadione sa vatrenim pristalicama, ali to ne znači da ne postoji entuzijazam kod birača", piše "Washington Examiner"

Vašingtonski dnevnik navodi da kod republikanaca veliki entuzijazam da izađe na izbore pokazuje 47 odsto ispitanih, dok je kod demokrata taj procenat 32.

"Ako se taj entuzijazam prevede u izlaznost na izborima u novembru, to bi bilo značajno za Romnija.

Obama sad ima veći problem da izvede svoje glasače na biračka mjesta", kaže profesor političkih nauka sa Univerziteta Kolorado Kenet Bikers.

Galerija

Bonus video: