Italija: Јеdna škola će nositi ime Benita Musolinija?!

Predsjednik jedne opštine na sjeveru Italije je predložio da se nekadašnja stara seoska škola nazove po Benitu Musoliniju, fašističkom diktatoru
237 pregleda 2 komentar(a)
Benito Musolini, Foto: Telegraph.co.uk
Benito Musolini, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 14.07.2012. 14:55h

Jedna škola u Italiji, po svemu sudeći će nositi ime fašitičkog vođe Benita Musolinija, koji je početkom 20. vijeka tamo bio učitelj, piše lokalna štampa.

Musolini (1883-1945) je 1902. godine bio učitelj-zamjenik u osnovnoj školi koja je potom pretvorena u višenamjensku salu.

Predsjedni Đovani Toti, iz stranke bivšeg premijera Silvija Bersluskonija PDL, predložio je da se zgrada nazove "Benito Musolini, učitelj".

"Ne želim da veličam sliku o Musoliniju kao šefu fašista, već da podsjetim da je bio učitelj" u selu Pjeve Salićeto, rekao je Toti, prenosi agencija Ansa.

"Stariji u selu, tadašnja djeca i unuci onih kojima je on bio učitelj, kažu da je Musolini bio strog, ali uvijek dobro pripremljen

učitelj", objasnio je Toti.

Ne samo što zakon iz 1952. godine zabranjuje veličanje fašizma, drugi iz opštinske vlasti se protive Totijevoj ideji, tim više što mještani pamte i da je Musolini selo posjetio i jednom kada je već bio diktator.

Bonus video: