Odluka Uneska šokirala Izrael

Izrael je "šokiran i zapanjen" odlukom Uneska da osnuje katedru na Islamskom univerzitetu u Gazi, koji Izraelci smatraju uporištem radikalnog Hamasa
0 komentar(a)
Izrael, zid, Foto: Washingtonpost.com
Izrael, zid, Foto: Washingtonpost.com
Ažurirano: 13.07.2012. 10:20h

Islamski univerzitet u Gazi je poznat kao staklena bašta i tlo na kome su odgajaju teroristi Hamasa.

Samo prošlog mjeseca dekan Univerziteta za studije Korana je otvoreno pozvao na islamsko osvajanje Vatikana i Španije, što je i navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Islamski univerzitet je, međutim, nastojao da odbrani odluku Uneska, istakavši da se radi o ustanovi "zainteresovanoj za obrazovanje i razvoj", navedeno je u saopštenju.

Na univerzitetu je u srijedu inaugurisna Katedra za astronomiju, astrofiziku i svemirske nauke u prisustvu predstavnika Uneska, Dereka Eliasa.

To je izazvalo ljutnju Izraela i portparol Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palamor je nazvao taj potez "još jednom glupom odlukom" Uneska.

"Unesko je donio još jednu glupu odluku, koja se ovog puta razlikuje jer je antipalestinska, pošto se od svih palestinskih univerziteta odlučio na osnivanje (katedre) na onom koji služi kao teroristička baza za Hamas", rekao je Palmor za AFP.

Katedra za koju Unesko kaže da će "promovisati učenje, istraživanje i saradnju" je prva koju je ta agencija osnovala u Gazi.

Unesko ima slične katedre na palestinskim univerzitetima na Zapadnoj obali, gdje dominira sekularni, umjereniji Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, rivala islamističkom Hamasu koji vlada pojasom Gaze.

Izrael smatra da Islamski univerzitet služi kao intelektulano utočište za lidere Hamasa i da se na njemu predaje radikalna ideologija te organizacija, kao i da se fukusira na neprijateljstvo prema jevrejskoj državi i još više - da se u laboratorijama proizvodi eksploziv i rakete i da čak postoji kurs za pravljenje eksploziva.

Osim toga smatra se da je univerzitet skladište za oružje i mjesto tajnih sastanaka vojnih lidera.

Na ceremoniji inauguracije predstavnici univerziteta su osnivanje katedre označali kao "znak dizanja opsade koju je Gazi nametnuo" Izrael.

Palestinci su u oktrobru prošle godine primljeni u Unesko, uprkos protivljenju SAD i Izraela.

Krajem juna je ta agencija prihvatila da se Crkva Hristovog rodjenja u Vitlejemu stavi na listu ugrožene svjetske baštine po hitnom postupku, takodje uprkos protivljenju Izraela.