SAD: Gradonačelnik Vašingtona pod istragom

"The Washington Post" na naslovnici donosi tekst o neprijavljenim novčanim sredstvima, zbog čega tri člana Gradskog vijeća traže da Vinsent Grej podnese ostavku
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 16:53h

Gradonačelnik Vašingtona Vinsent Grej nalazi se pod istragom zbog sumnje da nije prijavio 650 hiljada dolara korištenih u kampanji 2010. godine, piše u četvrtak "The Washington Post".

Prijestonički dnevnik na naslovnoj strani donosi tekst o neprijavljenim novčanim sredstvima, zbog čega su tri člana Gradskog vijeća zatražila da Grej podnese ostavku, prenosi Tanjug.

Njegova bivša saradnica za odnose s javnošću Džin Heris priznala je tokom istrage da je pomogla u organizovanju prikupljanja ilegalnih sredstava i da je o tome bio obaviješten i sam Grej, tada kandidat za gradonačelnika.

Tužilac Ronald Mejčen izjavio je da je Grejova kampanja za gradonačelnika bila obilježena "velikim uplivom novca koji je nelegalno skriven od glasača u Vašingtonu"

Policija je u martu izvršila pretres njene kuće, kao i kuće biznismena Džefrija Tompsona, za koga se sumnja da je donirao više od 650 hiljada dolara koji nisu prijavljeni.

Kad su novinari u srijedu pitali Greja kada je prvi put čuo za taj novac, on nije želio detaljnije da odgovara, već je samo prokomentarisao kako je "to dio istrage koja se vodi".

Njegov advokat Robert Benet takođe nije želio da iznese više detalja, rekavši da je istraga u toku i da nije umjesno da sad daje izjave.

Herisovoj, koja je priznala krivicu za kršenje saveznih i lokalnih zakona o izbornom finansiranju kandidata, prijeti kazna od 30 do 37 mjeseci zatvora.

Tužilac Ronald Mejčen izjavio je da je Grejova kampanja za gradonačelnika prije dvije godine bila obilježena "velikim uplivom novca koji je nelegalno skriven od glasača u Vašingtonu".

Bivša Grejova saradnica Džin Heris priznala je tokom istrage da je pomogla u organizovanju prikupljanja ilegalnih sredstava i da je o tome bio obaviješten i sam Grej

Član Gradskog vijeća Dejvid Katanija pozvao je Greja da podnese ostavku, zapitavši se kako je moguće da nije znao za novac koji je korišten u njegovoj kampanji.

"Da li iko razuman može da pomisli da je Tompson uložio 650 hiljada dolara u kampanju, a da onaj koji je dobio taj novac za to nije znao", kazao je Katanija.

Gradonačelnikov portparol Pedro Ribeiro, međutim, smatra da je neodgovorno pozivati Greja da podnese ostavku jer istraga nije završena.

Vinsent Grej sa svoje strane potvrđuje kako nema namjeru da podnese ostavku i da namjerava da ostane gradonačelnik do kraja mandata koji mu ističe u januaru 2015. godine.

Galerija

Bonus video: