Karzai pozvao talibane na političke pregovore

Predsjednik Avganistana Hamid Karzai pozvao je danas talibane da odustanu od oružane borbe i da se sa svojim liderima uključe u politički proces
0 komentar(a)
Hamid Karzai, Foto: Telegraph
Hamid Karzai, Foto: Telegraph
Ažurirano: 12.07.2012. 12:58h

Ovo je najnoviji pokušaj avganistanskog predsjednika da sa talibanima i njihovim liderom mulom Mohamedom Omarom sukobe riješi mirnim putem, pošto su pobunjenici ignorisali sve ranije apele.

"Mula Mohamed Omar može da dođe u bilo koji dio Avganistana koji želi. Može da sebi otvori političku kancelariju, ali mora da se odrekne oružja", rekao je Karzai u predsjedničkoj palati na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija.

Omar je u bjekstvu od početka rata u toj zemlji 2001. godine, a talibani se protiv međunarodnih snaga pod vođstvom SAD i avganistanskih vlasti bore već više od jedne decenije. Pobunjenici odbijaju mirovne pregovore sa Karzaijem, nazivajući ga marionetom SAD-a.

Talibani su, ipak, pregovarali direktno s američkim zvaničnicima, ali su prekinuli razgovore početkom godine optužujući SAD da nisu ispunile obećanje o oslobađanju avganistanskih zatvorenika iz zatvora Gvantanamo.

Bonus video: