Palestinci žele da pregledaju izvještaje prije ekshumacije

Laboratorija je prošle sedmice našla tragove radioaktivnog izotopa polonijuma na Arafatovoj odjeći, što je podstaklo spekulacije da je palestinski lider otrovan
0 komentar(a)
Arafat, Foto: Reuters
Arafat, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2012. 12:10h

Palestinski ministar pravde izjavio je danas da istražitelji koji ispituju okolnosti smrti Jasera Arafata žele da pregledaju izvještaje švajcarske laboratorije prije donošenja odluke o ekshumaciji njegovih ostataka.

Laboratorija je prošle sedmice našla tragove radioaktivnog izotopa polonijuma na Arafatovoj odjeći, što je podstaklo spekulacije da je palestinski lider otrovan. Pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Sael Erekat je ove sedmice rekao da je odlučeno da će Arafatovi posmrtni ostaci biti iskopani kako bi se uradio test na polonijum.

Međutim, ministar pravde Ali Mohana je na konferenciji za novinare rekao da palestinski zvaničnici prvo žele da pogledaju kompletan laboratorijski izvještaj. Poslije toga će, kako je dodao, "odlučiti koje testove je potrebno uraditi".

Arafat je umro 11. novembra 2004. u 75. godini u jednoj vojnoj bolnici nedaleko od Pariza. Francuski ljekari su u vreme Arafatove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak, nekoliko nedjelja pošto se teško razbolio na njegovom imanju na Zapadnoj obali.

Šef instituta u Lozani koji je vršio analize Arafatovih stvari, Fransoa Boši je naveo da nivoi pronađenog polonijuma na predmetima koje je koristio Arafat ne znače neizostavno da je Arafat otrovan i dodao da nije moguće utvrditi kako se polonijum pojavio. Iz Abasovog kabineta je nakon nalaza švajcarske laboratorije saopšteno da su vlasti u potpunosti spremne da sarađuju i obezbijede sve neophodno da bi se utvrdili stvarni uzroci koji su doveli do smrti Jasera Arafata.

Bonus video: