Obama: Srebrenica je jedan od najmračnijih događaja XX vijeka

"SAD odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjere ovog zločina, da se opravda motiv za zločin..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 14:50h

Ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. vijeka, saopštio je predsjednik SAD na 17. godišnjicu genocida koja se obilježava danas.

"Danas odajemo poštu za više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet", naveo je Obama.

Američki predsjednik je dodao da se pravda "djelimično ostvaruje u sudovima u Hagu i BiH gdje počinioci ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela".

"SAD odbacuju nastojanja da se iskrivljuju

Obama je dodao da se pravda "djelimično ostvaruje u sudovima u Hagu i BiH gdje počinioci ovog zločina, uključujući Mladića i Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela"

"Svi mi želimo nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana BiH i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove i dovelo do genocida u Srebrenici", naveo je Obama, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Obama je zaključio da su SAD "uz građane Bosne i Hercegovine i još jednom izražavaju žaljenje zbog gubitka velikog broja njihovih najmilijih".

"Oni su u našim srcima i sa njima saosjećamo i trajno se obavezujemo da ćemo podržati njihove težnje ka boljoj budućnosti", saopštio je američki predsjednik.

Oni su u našim srcima (Ilustracija)

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas se obilježava 17. godišnjica od genocida u Srebrenici, kad je ubijeno više od 8.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: