KOFI ANAN ZADOVOLJAN

Iran potvrdio da čvrsto stoji iza Ananovog plana za Siriju

Izaslanik UN za Siriju Kofi Anan upozorio je da će doći do katastrofe ako njegov plan za Sirijiu propadne, ali je dodao da je dobio podršku od strane Irana da se sukob riješi miroljubivim sredstvima
1 komentar(a)
anan u iranu, Foto: Rojters
anan u iranu, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.02.2019. 18:26h

Anan se obratio novinarima poslije današnjih razgovora u Teheranu sa iranskim ministrom inostranih poslova Ali Akbar Salehom. On nije precizirao kakvu je podršku dobio od Irana. Teheran je čvrst saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara Asada, prenio je AP.

Anan je doputovao u Teheran dan nakon što je u Damasku razgovarao sa predsjednikom Asadom. Izaslanik UN je rekao da je sa Asadom dogovorio novi pristup kako bi se okončali sukobi u Siriji.Prošle nedjelje Anan je pariskom Mondu rekao da su napori da se pronađe političko rešenje u Siriji propali za sada i dodao da više pažnje treba da se posveti ulozi Irana.

Iran je danas potvrdio da u potpunosti podržava Ananov plan za izlazak iz sirijske krize, ocijenivši da ga treba sprovesti "do kraja" kako bi se stabilnost vratila u region.

"Od Anana očekujemo da do kraja sprovede svoj plan kako bi se u Siriju i u region vratili stabilnost i mir", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi nakon razgovora s izaslanikom UN-a i Arapske lige.

Međunarodni posrednik je ponovo izrazio želju da se Iran priključi traženju rješenja za Siriju, što su Zapad i sirijska opozicija dosad odbijali, optužujući Teheran da vojno podupire režim u Damasku, čiji je glavni saveznik.

"Postoji opasnost da sirijska kriza izmakne kontroli i proširi se na region", istakao je Anan na kratkoj konferenciji za novinare sa Salehijem.

U tom pogledu, "Iran može imati pozitivnu ulogu", rekao je, dodavši da će sa svoje strane nastaviti "saradnju" s iranskim čelnicima.

Salehi je podsjetio da je "Iran dio rješenja" za sirijsku krizu, kritikujući zapadne i arapske zemlje da su izolovale Iran u vezi s tim pitanjem, ali ih nije imenovao. Salehi je pohvalio Anana zbog "nepristranosti".

Međunarodni posrednik će se danas, prije odlaska iz Teherana, sastati sa sekretarom iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu sigurnost Saidom Džalilijem.

Anan je tada rekao da je uloga Rusije kao saveznika i snabdjevača Sirije oružjem ključna, ali da je i Iran, takođe, "igrač koji bi trebao da bude dio rješenja".

Humanitarni radnici kažu da je u sukobima u Siriji poginulo više od 17.000 ljudi od kada su marta 2011. demonstranti po prvi put izašli na ulice i tražili političke reforme. Od tada je konflikt eskalirao u oružanu pobunu kojoj se ne vidi kraj.

Rusija obustavlja izvoz naoružanja u Siriju

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan rekao je juče da je postigao dogovor sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom o „pristupu“ za izlazak iz krize i da će ga predstaviti sirijskoj opoziciji.

"Razgovarali smo o neophodnosti okončanja nasilja i načinima da to bude postignuto. Dogovorili smo se o pristupu koji ću podijeliti sa naoružanom opozicijom",  rekao je Anan novinarima u Damasku poslije susreta sa Asadom, ali nije iznio više detalja.

Portparol sirijskog ministarstva spoljnjih poslova Džihad Makdesi na tviteru je napisao da je jučerašnji sastanak Anana i Asada bio „konstruktivan“ i da je bilo riječi o sprovođenju plana od šest tačaka. Anan je potom razgovarao sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom, dodao je portparol.

„Na tim sastancima, pružili smo uvjeravanje Ananu da je Sirija angažovana u primjeni plana od šest tačaka i da se nada da će se i druga strana (opozicija) angažovati“, dodao je Makdesi.

Rusija će obustaviti prodaju oružja sirijskom režimu dok se situacija u toj zemlji ne smiri, izjavio je juče visoki ruski zvaničnik Vjačeslav Džirkaln.

Džirkaln, zamjenik šefa ruske Agencije za vojsku i tehničku saradnju, rekao je da Rusija neće potpisati nove sporazume o prodaji oružja sa Sirijom, niti će u tu zemlju slati naoružanje. On je to kazao za ruske novinske agencije na marginama aeromitniga u Farnborouu, jugozapadno od Londona. Džirkaln je ponovio da Rusija ne prodaje helikoptere ni avione režimu u Damasku.