Rubini: Kad bi neki bankar završio u zatvoru ili na vješalima, možda bi naučili lekciju

"Prirodna je pobuda banaka da još uvijek varaju i rade stvari koje su ili ilegalne ili nemoralne"
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 08:24h

Čuveni ekonomista Nurijel Rubini, u intervjuu za Blumberg daje apokaliptičnu prognozu raspleta krize u eurozoni i svijetu i komentariše najnovije bankarske skandale.

Na pitanje novinarke Karolin Konan što misli o skandalu vezanim uz varanje Barklisa, Rubini se suzdržao od direktnog odgovora, ali je rekao kako se još niko nije pozabavio strukturalnim problemima koji su izazvali krizu, aludirajući na banke koje tragajući za profitom riziku izlažu ne samo sebe već i sve oko sebe.

"Prirodna je pobuda banaka da još uvijek varaju i rade stvari koje su ili ilegalne ili nemoralne. Jedini način da se to spriječi je razbijanje tih finansijskih supermarketa.

Kada unutar iste kompanije imate komercijalnu banku, investicionu banku, upravljanje imovinom, brokerstvo, osiguranje, rizike, derivative... onda nema Kineskih zidova između njih i postoje ogromni sukobi interesa", tvrdi Rubini.

Rubini je uvjeren da je važnije obračunati se sa sistemom, nego sa pojedinim igračima.

"Banke su pohlepne. Banke su pohlepne već 100 godina. Nije sad bitno pitanje jesu li danas nemoralnije nego prije hiljadu godina. Moramo osigurati da se one ponašaju na način da minimalizuju ove rizike. Jedan od načina jeste odvajanje tih aktivnosti kako bi se minimalizovao sukob interesa unutar pojedinih kuća. U protivnom će se te stvari stalno i stalno ponavljati", dodaje Rubini.

Rubini smatra kako treba stvoriti što veće prepreke koje će bankara sprječavati da se ponašaju kako su se ponašali. Trenutno se postojeće kazne naprosto ne čine dovoljnima.

"Niko nije otišao u zatvor zbog finansijske krize. Banke rade potpuno ilegalne stvari, a oni im u najboljem slučaju odrede nekakvu globu kao kaznu. Kad bi neki ljudi završili u zatvoru, onda bi neki drugi možda naučili lekciju. Ili kad bi nekog objesili na ulici", sugeriše Rubini.

"Ništa se nije promijenilo. Banke koje su prije četiri godine bile prevelike da bi propale sad su još veće i sad pogotovo ne mogu propasti. Imamo još više sukoba interesa. Stvari su postale gore, a ne bolje", razočaran je američki ekonomist.

Govoreći o "široj slici", Rubini je upozorio kako bi postojeći rizici potencijalno mogli slomiti globalnu ekonomiju u 2013. godini. "Kolaps eurozone, recesija s dvostrukim dnom u SAD-u, usporavanje ekonomije u Kini i nadolazećim tržištima, potencijalni rat na Bliskom istoku... dogodine bismo mogli vidjeti globalnu savršenu oluju", upozorava.

Bonus video: