Anan u Damasku sa Asadom, Lavrov u Moskvi sa opozicijom

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan danas će u Damasku sa sirijskim predsednikom al-Asadom razgovarati o svom mirovnom planu u šest tačaka za okončanje višemjesečnog krvoprolića
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 10:09h

Anan, koji treći put boravi u Siriji od izbijanja sukoba, priznao je u ranije datoj izjavi da njegov plan nije uspio da do sada okonča nasilje u Siriji. On je preporučio u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da misija svjetske organizacije, koja je trebalo da nadgleda primjenu primirja u Siriji, sada treba da se fokusira na političko posredovanje.

Pošto su propali napori za uspostavljanje političkog dijaloga po okončanju nasilja, prioriteti su se promijenili i sada se pokušava prvo pronaći političko rješenje, navela je mreža BBC.

U prilog tome govori i činjenica da je na sastanku velikih sila prošle sedmice u Ženevi zatraženo da se u Damasku formira tranziciona vlada nacionalnog jedinstva. Sirijska opozicija zahtijeva da Asad i njegovi saveznici budu isključeni iz tranzicione vlade, dok sirijski lider nema namjeru da se povuče sa vlasti.

Uoči Ananovog dolasku u Damask, predsjednik Asad je u nedjelju optužio SAD da destabilizuju zemlju time što pružaju političku podršku "teroristima". On je u intervjuu za njemačku televiziju ARD optužio i Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da sirijske pobunjenike snabdijevaju oružjem i drugom vrstom pomoći.

Asad je ocijenio da je Ananov plan "veom dobar", ali da njegovu primjenu podrivaju određene zemlje, uključujući SAD.

"Najveća prepreka je to što čak i ne žele da ovaj plan uspije, pa tako nude političku podršku i nastavljaju da pomažu teroriste u Siriji novcem i oružjem", rekao je Asad.

Lavrov od opozicije tražio prekid nasilja

U međuvremenu je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom današnjeg susreta s delegacijom sirijske opozicije u Moskvi izjavio da Rusija zahtijeva da se nasilje u Siriji što prije zaustavi kako bi se pokrenuo politički dijalog u zemlji.

On je naveo da je Rusija jedna od zemalja koje aktivno rade sa sirijskom vladom i različitim opozicionim grupama u Damasku kako bi se našao način za primjenu Ananovog plana.

"Ovo će biti važna prilika da se primijene sporazumi postignuti na konferenciji u Ženevi, a to je prestanak nasilja i započinjanje političkog procesa u kome će strane same odlučiti o svojoj sudbini", naglasio je Lavrov, a prenijela agencija Itar-tas.

Lider sirijske opozicije Mišel Kilo rekao je tokom susreta sa Lavrovom da je Sirija postala "arena za međunarodna sukobljavanja". Kilo je naveo da se zalaže za nacionalni dijalog, ali da sirijski režim ne želi da zadovolji zahtjeve opozicije za koju tvrdi da ne predstavlja sirijski narod.

Galerija

Bonus video: