Lider libijske opozicije Džibril vodi na izborima

Izborne vlasti u Libiji završavaju danas prebrojavanje glasova sa prvih slobodnih parlamentarnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima vodi lider libijske opozicije Mahmud Džibril.
0 komentar(a)
Mahmud Džibril, Foto: Rojters
Mahmud Džibril, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.07.2012. 09:39h

Lider političke koalicije Alijansa nacionalnih snaga (ANS) koja se sastoji od 60 manjih partija Džibril rekao je da preliminarni rezultati pokazuju da Alijansa ima prednost i pozvao sve partije da se okupe "pod jednim barjakom" u cilju formiranja koalicione vlade, prenijela je agencija AFP.

"Izražavamo iskren poziv za nacionalni dijalog da se ujedinimo u jednoj koaliciji, pod jednim barjakom, da se postigne kompromis - konsenzus na kome može biti baziran i napisan ustav i sastavljena nova vlada", rekao je lider ANS.

On je dodao da na jučerašnjim izborima "nije bilo ni pobjednika ni gubitnika" i da će, ko god da pobijediti, "Libija biti pravi pobjednik" tih izbora.

Džibrilova izjava uslijedila je nekoliko sati pošto je lider rivalske Partije pravde i izgradnje Mohamed Savan priznao da ANS ima prednost tokom prebrojavanja glasova u prijestonici i u drugom po veličini gradu, Bengaziju.

Međutim Džibril je naveo da će ANS - nacionalni pokret sa širokim spektrom identiteta i ideologija, sačekati proglašavanje zvaničnih rezultata izbora u Libiji.

Ako ovakvi izborni rezultati budu i potvrđeni, Libija će, za razliku od susjednog Tunisa i Egipta, čiji su lideri takođe svrgnuti tokom "Arapskog proljeća" prošle godine, pokazati različit trend od izbornog uspjeha islamista u tim zemljama.

Bonus video: