U napadima na hrišćanska sela poginulo 37 ljudi

Nigerijske vlasti su danas saopštile da je u hrišćanskim selima u centralnom dijelu zemlje ubijeno 37 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 15:45h

Više stotina napadača su u selima blizu Džosa, grada koji je i ranije bio poprište vjerskih sukoba, u subotu ujutro izveli "sofisticirane napade". Policija i vojska su se satima borili protiv napadača, a u sukobima je poginulo 14 civila, dva policajca i 21 napadač.

Nigerijski Crveni krst saopštio je da je više od 100 ljudi raseljeno.

Mark Lipdo iz grupe za prava hrišćana izjavio je da je napadnuto 13 sela i da su sva ta mjesta naseljena hrišćanskim stanovništvom.

On je za napade okrivio muslimanske pastire iz etničke grupe Fulani, ali je predsjednik njihovog udruženja Nurudin Abdulahi odbacio te tvrdnje, optužujući hrišćanske farmere da napadaju muslimanska naselja i kradu njihove krave.

Džos je glavni grad provincije Plato, gdje posljednjih godina raste stepen nasilja između pripadnika dvije najveće religije - hrišćana i muslimana.

Više od 160 miliona stanovnika Nigerije podijeljeno je na uglavnom hrišćanski jug i muslimanski sjever, a Džos se nalazi u centralnom pojasu, na liniji spajanja dvije religije.

U tom gradu i njegovoj okolinio 2010. godine je, prema podacima organizacije "Human rights watch", u sukobima poginulo najmanje 1.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: