Istekao rok za Asažovo izručenje

Rok za izručenje osnivača sajta "Vikiliks" Džulijana Asanža švedskim vlastima, koje ga terete za silovanje i seksualni napad, istekao je
2 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.07.2012. 14:15h

Američka TV mreža CNN javila je da je zakonski rok istekao u subotu, u kome su britanske vlasti trebalo Asanža da izruče švedskim pravosudnim organima.

U ovom slučaju nije došlo ni do kakvog pomaka, a britanski Vrhovni sud je 14. juna odbacio njegov zahtjev da ponovo razmotri žalbu koju je ranije uložio na odluku o izručenju.

"Sud je naredio da predviđeni period za izručenje počne 14. dana od sjutrašnjeg dana", saopštilo je tada švedsko tužilaštvo.

"U skladu sa pravilima, to znači da će Asanž Švedskoj biti izručen u roku od 10 dana pošto istekne zakonski rok od 14 dana", rekla je portparolka švedskog tužilaštva Karin Rosander.

Ona je ranije najavila da će subota biti poslednji dan za izručenje optuženog.

Britanska policija je upozorila Asanža da je prekršio boravak na slobodi uz plaćenu kauciju, a da je nov prekršaj "zaradio" i zbog odbijanja da se odazove na poziv Skotland jarda i pojavi se u policijskoj stanici.

Prema diplomatskim konvencijama, britanska policija ne može da uđe u ambasadu Ekvadora, čije vlasti još razmatraju Asanžov zahtjev za dobijanje azila.

Osnivač "Vikiliksa" strahuje da će ga Stokholm predati Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu, pošto je na svom vebsajtu objavio više od 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih depeša.

Bonus video: