treba uključiti Iran

Kofi Anan: Plan za Siriju nije uspio

Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, autor plana za izlazak te zemlje iz krize, priznao je da nije uspio. U intervjuu za francuski "Le Monde", od Irana zatražio da se pridruži raspravi o tom pitanju
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 18:44h

"Kriza traje već 16 mjeseci, a ja sam u njoj direktno angažovan tri posljednja mjeseca. Napravili smo velike napore da riješimo situaciju na miran način i političkim putem. Međutim, kao što možete vidjeti, u tome nismo uspjeli. A možda i ne postoji nikakva garancija da ćemo uspjeti", rekao je za "Le Monde" Anan.

"Jesmo li razmotrili alternativna rješenja? Jesmo li na sto stavili sve opcije? Ta sam pitanja postavio u Savjetu bezbjednosti i podsjetio da ta misija nije nešto što može trajati beskonačno, kao uostalom ni moja uloga u njoj", rekao je.

Intervju je objavljen dan nakon završetka konferencije "Prijatelja Sirije" održane u Parizu, u kojoj je učestvovalo više od 100 arapskih i zapadnih zemalja. Njihovi su predstavnici od Savjeta bezbjednosti zatražili usvajanje obavezujuće rezolucije koja će sadržati i prijetnju Damasku sankcijama.

Bivši glavni sekretar UN-a podsjetio je na važnu ulogu Rusije u ovom slučaju - zemlji vrlo bliskoj režimu u Damasku, koja je do sada blokirala sve međunarodne akcije protiv režima Bašara al-Asada i istakao važnost priključenja iranskih političara raspravi o tom pitanju.

"Rusija ima značajan uticaj, a nisam siguran da će na razvoj događaja uticati samo Rusija. Mislim da je i Iran važan akter ovdje. Trebao bi da učestvuje u pokušaju pronalaženja rješenja, jer iranske vlasti imaju znatan uticaj na Damask", kazao je Anan.

Amerikanci i Evropljani protivili su se tome da Iran, kao saveznik režima u Damasku bude pozvan na nedavno, u Ženevi održanu ministarsku konferenciju o Siriji, zbog konflikta koji postoji između Teherana i Zapada, kada je riječ o pitanju nuklearnog programa te zemlje.

Svakim danom raste broj žrtava

Šezdeset osoba, među kojima 31 civil, smrtno je stradalo u nasilju u Siriji, najviše u bombardovanjima sjeverne pokrajine Alepo i istočne pokrajine Deir Ezor, objavila je u subotu sirijska nevladina organizacija Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U susjednom Libanu ubijene su osmogodišnja djevojčica i žena, a 10 je osoba ranjeno u pucnjavi i eksplozijama u pograničnom području, objavile su snage bezbjednosti i bolnički izvori.

Od 60 smrtno stradalih u Siriji, 31 je civil, 19 vojnika i 10 pobunjenika i dezertera, stoji u saopštenju Opservatorije gdje se dodaje da je 13 osoba, među kojima sedam članova iste porodice ubijeno u bombardovanju snaga režima i sukobima između vojske i pobunjenika.

Bombardovanja su zabilježena i u pokrajini Alepo, prenosi Opservatorij. Riječ je o najsilovitijim napadima od početka vojnih operacija u toj regiji prije nekoliko mjeseci. U njima je ubijeno šest osoba, tri pobunjenika i tri vojnika. Opservatorij takođe izvještava da u nekim djelovima Alepa nema ni vode ni električne energije i da su higijenski uslovi vanredno loši.

Prema podacima Opservatorija, od početka nasilja u Siriji u martu 2011. godine u toj je zemlji život izgubilo 16.500 osoba od čega je njih 6.000 nastradalo pošto je usvojen mirovni plan Kofija Anana.

Galerija