Izbori u Libiji: Liberali tvrde da su pobijedili na većini birališta

Koalicija liberala saopštila je danas da vodi u većini izbornih jedinica u Libiji, dok islamisti priznaju da njihovi glavni rivali imaju "očiglednu prednost" u Tripoliju i Bengaziju
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 10:50h

"Prema našim prvim informacijama, koalicija vodi u većini izbornih jedinica", rekao je Frans presu Fejsal al-Krekši generalni sekretar Alijanse nacionalnih snaga koja okuplja više od 40 manjih partija oko glavnih vođa pobune iz 2011. protiv režima Muamera Gadafija.

On međutim, nije želio da iznosi više detalja dodajuhći da je bolje sačekati rezultate Izborne komisije.

Istovremeno, šef glavne islamske partije nastale iz pokreta Muslimanska braća, priznao je da liberali imaju "očiglednu prednost" u dva naznačajnija libijska grada, Tripoliju i Bengaziju.

"Alijansa (nacionalnih snaga) postigla je dobre rezultate u nekim većim gradovima. U Tripoliju i Bengaziju imaju očiglednu prednost", izjavio je šef islamske Partije pravde i izgradnje Mohamed Savan.

Ti rezultati se odnose na političke partije koje učestvuju u trci za 80 poslaničkih mjesta od ukupno 200 mjesta koliko će imati budući libijski parlament.

Za ostalih 120 mjesta koji su rezervisani za individualne kandidate, rezultati bi trebalo da budu slični jer i te kandidate podržavaju političke partije.

Prema kratkoj anketi Frans presa, više posmatrača koji prate izbore u Tripoliju i Bengaziju tvrde da su liberali odnijeli "ubjedljivu" pobjedu u više izbornih jedinica, a da su na pojedinim biračkim mjestima osvojili i do 90 odsto glasova, na primjer u prijestoničkom kvartu Abu Salim.

Prebrojavanje glasova je počelo u subotu uveče a izborna komisija bi, kako je najavljeno, trebalo da saopšti prve preliminarne rezultate "u ponedjeljak uveče ili u utorak".

Osam mjeseci od završetka oružanog sukoba koji je doveo do pada i smrti Muamera el-Gadafija, oko 2,8 miliona glasača u subotu je biralo 200 članova "Opšteg nacionalnog kongresa" - Ustavotvorne skupštine.

Kada nova skupština bude održala prvu sjednicu, Prelazni nacionalni savjet, koji rukovodi Libijom od svrgavanja režima Moamera Gadafija, podnijeće ostavku.

Demonstracije na istoku zemlje, neka birališta zatvorena

Više biračkih mjesta na glasanju za poslanike Ustavotvorne skupštine u Libiji nisu otvorena na istoku zemlje, zbog nereda koje su izazvali demonstranti koji traže drugačiju raspodjelu poslaničkih mjesta među regionima, saopštili su zvaničnici.

Jedan zvaničnik je izjavio da uprkos tim incidentima izbori neće biti odloženi.

"Širom zemlje otvoreno je 92 odsto biračkih mjesta", rekao je on.

Do nereda je došlo kod biračkih mesta u Adždabiji, najvećem gradu istočnog regiona, udaljenom 169 kilometara jugo-zapadno od Bengazija.

U predgrađu tog grada u četvrtak je u požaru u jednom skladištu uništen izborni materijal.

Predstavnik lokalnih vlasti je kazao da birališta nisu otvorena ni u gradovima Džalo i Ojla na jugo-istoku Libije, izbore bojkotuju glasači jednog mjesta u blizini grada Derna na istoku zemlje.

U gradu Bajda takođe na istoku Libije danas je na glasanje izašao predsjednik libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdeldžalil koji je ocijenio da je situacija "odlična" i izrazio nadu da će glasanje biti uspješno.

Izborna komisija je ranije saopštila da će birališta biti otvorena do 20 časova po lokalnom vremenu, a da bi prvi rezulteti trebalo da budu saopšteni u ponedjeljak ili utorak.

Protekla nedjelja obilježena je tenzijama u istočnom dijelu Libije gdje su borci za veću autonomiju tog dela zemlje pozvali na bojkot izbora u znak protesta zbog predviđene podjele mjesta u skupštini gdje je 100 mjesta obezbijeđeno za zapad Libije, 60 za istok i 40 na jug.

Tenzije su kulminirale u petak kada je poginuo jedan član Izborne komisije, pošto je pucano na helikopter kojim se prenosio izborn materijal u region Hauari.

Galerija

Bonus video: