Tijelo Jasera Arafata će biti ekshumirano zbog autopsije

Uzorci uzeti sa Arafatovih ličnih stvari sadrže neočekivano visok nivo polonijuma 210, radioaktivne supstance koja može nastati samo u nuklearnom reaktoru
56 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 14:24h

Palestinska administracija je rekla da će odobriti zahtjev Suhe Arafat da se Arafatovi posmrtni ostaci daju na autopsiju.

"Uprava je, kao što je uvijek bila, spremna da u potpunosti sarađuje i otvori put za istragu istinskih uzroka koji su doveli do mučeništva pokojnog predsjednika", rekao je Nabil Abu Rudejne, portparol Arafatovog nasljednika, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, ali nije objelodanio kada će se to desiti.

Supruga preminulog palestinskog vođe Jasera Arafata zahtijeva ekshumaciju njegovog tijela nakon pronalaska tragova radioaktivnog polonijuma na odjeći koju je nosio.

To je pokazala laboratorijska analiza urađena u Švacarskoj, koja je bila usmjerena na biološke uzorke uzete s ličnih stvari Arafata koje je udovici predala vojna bolnica u Parizu u kojoj je on umro, rekao je šef Univerzitetskog centra forenzičke medicine Instituta za radijacijsku fiziku u Lozani.

Istraga je predstavljena u dokumentarnom filmu "Šta je ubilo Arafata", a emitovana je na TV "Al Jazeera Balkan" i predstavlja najiscrpniju istragu sprovedenu o okolnostima Arafatove smrti, nakon misteriozne bolesti od koje je obolio 2004. godine.

Ovaj film otkriva da uzorci uzeti sa njegovih ličnih stvari, kao što su četkica za zube, kapa i donji veš, sadrže neočekivano visok nivo polonijuma 210, radioaktivne supstance koja može nastati samo u nuklearnom reaktoru, navodi "Al Jazeera".

"Nakon svega onoga što smo otkrili, uz najpouzdanije svjetske ljekare, moramo otići i korak dalje i ekshumirati tijelo Jasera Arafata, kako bismo otkrili istinu cijelom muslimanskom i arapskom svijetu", rekla je Suha Arafat

Polonijum je korišćen za ubistvo ruskog disidenta Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006. godine, a nivo polonijuma pronađen na predmetima koji su pripadali Arafatu odgovaraju sličnim dozama ovog elementa kojima je bio izložen i Litvinenko.

Vodeći naučnici iz Švajcarske rekli su za TV "Al Jazeera" da bi testovi sprovedeni na Arafatovim ostacima, pokopanim u mauzoleju u Ramali na Zapadnoj obali, mogli ponuditi konačan odgovor na ovu dilemu.

Glasine o mogućnosti da je Arafat otrovan kruže još od njegove smrti.

Tokom devetomjesečne istrage, Suha Arafat je novinaru TV "Al Jazeera" Klejtonu Svišeru stavila na raspolaganje kompletnu medicinsku dokumentaciju svog supruga, kao i torbu sa odjećom i ličnim stvarima koju je imao sa sobom u vojnoj bolnici Persi u Francuskoj, u kojoj je preminuo.

Tragovi polonijuma su pronađeni nakon opsežnih testova koje su sproveli Univerzitetski centar forenzičke medicine i Institut za radijacijsku fiziku u Lozani u Švajcarskoj.

"Mislim da je sad jedini način, ako ona želi doznati što se zaista dogodilo sa njenim suprugom, da se uzme uzorak - odnosno da se tijelo Arafata ekshumira. To bi nam dalo uzorak koji bi u sebi sadržavao veliku količinu polonijuma, ako je on bio otrovan. No, morali bismo djelovati prilično brzo, jer se polonijum brzo raspada.

Ako budemo predugo čekali, sigurno je da će svi mogući dokazi nestati", kaže u filmu prof. Fransoa Brošu, direktor Instituta za radijacijsku fiziku.

Za trovanje polonijumom optužio Putinov režim: Aleksandar Litvinenko

U reakciji na ova otkrića, Suha Arafat je pozvala palestinske vlasti da odobre ekshumaciju tijela njenog supruga.

"Nakon svega onoga što smo otkrili, uz najpouzdanije svjetske ljekare, moramo otići i korak dalje i ekshumirati tijelo Jasera Arafata, kako bismo otkrili istinu cijelom muslimanskom i arapskom svijetu", rekla je ona.

Galerija

Bonus video: