Iran ispalio rakete na repliku strane baze

Iranski čelnici redovno prijete da će, ako Iran bude napadnut, gađati ne samo Izrael, već i američke baze u Persijskom zalivu i na Bliskom istoku
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 06:48h

Iran je ispalio seriju balističkih raketa od kojih neke mogu da pogode Izrael, tokom vježbe u centralnom dijelu zemlje, simulirajući napad na "stranu bazu" u regionu, prenosi agencija AFP pozivajući se na pisanje tamošnjih medija.

"Rakete Šahab 1, 2 i 3, Kiam, Fateh i Tondar ispaljene su u okviru vježbe "Veliki propovjednik 7", objavila je TV mreža na arapskom jeziku Al Alam.

Raketa Šahab 3 dometa 2.000 kilometara jedna je od balističkih raketa iz iranskog arsenala koja može da pogodi Izrael i američke baze na Bliskom istoku. Ostale rakete korištene u vježbi imaju domet između 200 i 750 kilometara.

"Trodnevnim manevrima, koje predvode Čuvari revolucije, elitna režimska snaga, želi se "poslati poruka državama" koje bi napale Iran", rekao je general Amir Ali Hadžizadeh, komandant iranskih raketnih snaga.

Vježba koja se održava u Dašt-e-Kaviru, pustinji u centralnom dijelu Irana gdje je napravljena "replika vazdušne baze" u vlasništvu "snaga van regije", treba da omogući tačnu provjeru ispaljivanja raketa.

Iranski čelnici redovno prijete da će, ako Iran bude napadnut, gađati ne samo Izrael, već i američke baze u Persijskom zalivu i na Bliskom istoku.

Izrael i Sjedinjene Američke Države posljednjih mjeseci u više navrata su spominjali mogućnost udara na iranska nuklearna postrojenja ako propadnu diplomatski napori svjetskih sila da nagovore Teheran na smanjenje nuklearnog programa.

Rakete su jedino oružje kojim Iran može da gađa ciljeve van granica, budući da nema savremenog vazduhoplovstva ni dovoljno razvijene mornarice.

Bonus video: