Meksiko: Režim koji je vladao 7 decenija se vratio na vlast

Penja Njeto je osvojio 37,6 odsto glasova, Lopes Obrador 32,2 odsto, dok je kandidatkinju vladajuće partije Hosefinu Vaskez Mota podržalo 25,4 odsto birača
1 komentar(a)
Penja Njeto, Foto: 1.bp.blogspot.com
Penja Njeto, Foto: 1.bp.blogspot.com
Ažurirano: 03.07.2012. 08:07h

Stari meksički rukovodioci povratili su vlast nakon 12 godina provedenih u opoziciji, ali će najvjerovatnije morati da formiraju savez sa drugim partijama kako bi progurali reforme nakon što su mjesto predsjednika obezbijedili znatno tješnjom većinom nego što su predviđala istraživanja.

Enrike Penja Njeto iz Institucionalne revolucionarne partije (PRI) proglasio se pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u nedjelju i obećao da će oživjeti ekonomiju i smanjiti nasilje povezano s narkoticima, prenio je Rojters.

Penja Njeto će šestogodišnji mandat preuzeti u decembru i ponovo vratiti vlast partije koja je, tokom većeg dijela prošlog vijeka, dominirala meksičkom politikom, što je s vremena na vrijeme bilo i nemilosrdno.

Protivnici za njega kažu da je daleko od toga da predstavlja novo lice i da je povezan sa starom gardom PRI

Iako su rezultati anketa sprovedenih nekoliko dana prije izbora pokazali da će Penja Njeto pobijediti sa razlikom od 10 do 15 procenata, na kraju je bio samo 5,4 procenta ispred ljevičarskog rivala Andresa Manuela Lopesa Obradora.

Penja Njeto je osvojio 37,6 odsto glasova, Lopes Obrador 32,2 odsto, dok je kandidatkinju vladajuće partije Hosefinu Vaskez Mota podržalo 25,4 odsto birača.

"Meksikanci su partiji dali drugu šansu. Mi ćemo to opravdati rezultatima", kazao je Penja Njeto u emotivnom obraćanju pristalicama u sjedištu PRI.

Odlazeći predsjednik Felipe Kalderon je čestitao pobjedniku. Njegova konzervativna Partija nacionalne akcije (PAN) pretrpjela je žestok poraz pošto nije uspjela da podstakne ekonomski rast i suzbije nasilje povezano sa ratom protiv droga koji je odnio desetine hiljada života i uništio imidž Meksika.

Penja Njeto će preuzeti predsjedničku funkciju u momentu kada su meksičke finansije u prilično dobrom stanju, a ekonomija počinje da se oporavlja, iako još uvijek ne može da ponudi dovoljno radnih mjesta za sve veću populaciju.

Iako je PRI, dok je bila na vlasti od 1929. do 2000, izgradila reputaciju beskrupuloznom i često korumpiranom politikom, to što je na vlasti bila 71 godinu joj je omogućilo da se tokom kampanje izdaje za stranku koja najbolje zna kako da vlada.

A njen kandidat je mnoge birače ubijedio da je njegova partija naučila lekcije iz prošlosti.

Ismijavali su ga jer na jednoj književnoj večeri prošlog decembra nije mogao da se sjeti nijedne knjige koja je uticala na njega

"PRI je naučila da sluša građane, naučili su da nisu kraljevi... da se pomiješaju s narodom, shvate ga i vladaju u koaliciji sa narodom", kazao je Rojtersu Hektor Peres (20), student.

Nakon što je rukovodila Meksikom kao praktično jednopartijskom državom, PRI je zbačena na izborima prije 12 godina i mnogi su joj predviđali gašenje kada je na izborima 2006. njen kandidat završio na trećem mjestu.

Penja Njeto je reputaciju izgradio kao guverner savezne države Meksiko (2005-2011) gdje je uspio da održi čvrst ekonomski rast i smanji dug pokrajinske vlade.

"Uradio je odličan posao... izgradio mnogo bolnica, puteva, škola", kazao je Lino Posadas (30), radnik iz San Hoze del Rinkona, grada u državi Meksiko.

Za kritičare, Penja Njeto je proizvod koji su stvorile vodeće meksičke televizijske kompanije kako bi služio kao produžena ruka najvećih preduzeća u zemlji i vladajućih elita u PRI.

"Njega su nam nametnuli moćni interesni krugovi poput TV stanica i bivših predsjednika", smatra biohemičar Havijer Aguljar (62). "Kako to da je ovako jadna zemlja dom najbogatijih ljudi u svijetu?", zapitao se.

Najzgodniji političar

Penja Njeto je blisko povezan sa najmoćnijom televizijskom mrežom u Meksiku, Televisa, od koje je dobio mnogo prostora za promovisanje svoje politike i koja je izvještavala o njegovim ispunjenim obećanjima tokom šetogodišnjeg guvernerskog mandata.

Kako piše BBC, njegova privlačna pojava – često ga nazivaju najzgodnijim političarem u Meksiku – pomogla mu je da dođe u centar medijske pažnje. A njegov brak sa Anđelikom Riverom, zvijezdom sapunica televizije Televisa, osigurao mu je prisustvo i na stranicama tabloida.

Međutim, iako je Penja Njeto među najprepoznatljivijim licima meksičkog političkog kruga, kritičari ga smatraju površnim. Ismijavali su ga jer na jednoj književnoj večeri prošlog decembra nije mogao da se sjeti nijedne knjige koja je uticala na njega. Takođe su ga kritikovali jer nije znao cijenu tortilja, osnovne hrane u Meksiku, pravdajući se da on "u svojoj kući nije žena".

Protivnici za njega kažu da je daleko od toga da predstavlja novo lice i da je povezan sa starom gardom PRI. Tokom predizborne kampanje Penja Njeto je postao meta studentskih protesta na kojima su objelodanjene njegove bliske veze sa mrežom Televisa. U januaru je priznao da je imao ljubavne afere i da je tokom svog prvog braka dobio dvoje vanbračne djece, ali to nije mnogo naštetilo njegovoj popularnosti.

Bonus video: