Južna Koreja gradi novi glavni grad

Južna Koreja je počela izgradnju novog mini glavnog grada u Seđongu, a kako se očekuje izgradnja će koštati 19,4 milijarde dolara
246 pregleda 1 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: Travelhouseuk.co.uk
Južna Koreja, Foto: Travelhouseuk.co.uk
Ažurirano: 02.07.2012. 12:09h

Projekat izgradnje novog malog glavnog grada u Južnoj Koreji, izazvao je brojne kontroverze, a najavljeno je da će biti završen najvjerovatnije do 2015.

Tu bi trebalo da bude smještena većina ministarstava i vladinih agencija.

Cilj je da se rastereti glavni grad Seul, koji je s okolnim mestima dom skoro polovine stanovništva zemlje, da se smanje gužve u gradu i pravilnije rasporedi nacionalni razvoj.

"Grad će otvoriti novu eru u istoriji izbalansiranog razvoja zemlje", rekao je na svečanosti povodom početka izgradnje premijer Kim Hvang-Sik.

Administrativni dio grada Seđong, 120 kilometara južno od Seula, kada bude završen 2015. biće sedište 16 ministarstava ili agencija i 20 ureda centralne vlade koji su sada smješteni u ili oko Seula. U njemu će raditi više od 10.000 vladinih službenika.

Međutim, desetak vladinih tjela, uključujući kancelariju predsednika, ministarstvo spoljnih poslova, odbrane i parlament, ostaće u Seulu.

Kritičari kažu da će prostorna dioba vlade voditi gubljenju vremena na prevoz i biti nepraktična.

Neki kažu da projekt ima uglavnom za cilj da se pridobiju glasovi stanovnika u centralnom regionu Čungčeong, tradicionalnom mestu neopredeljenih glasača.

Novi glavni grad će se prostirati na 465 kvadratnih kilometara, a ime je dobio po korejskom kralju iz 15. veka koji je razvio korejsko pismo.

Ideja o novom gradu je potekla od predsjednika Ro Mu-Hjun dok je bio na čelu zemlje 2002. godine.

On je predvidio da Seđong bude glavni grad, ali je ustavni sud to odbio 2004.

Ro je modifikovao prvobitni plan i zadržao neka od ministarstava i parlament u Seulu.

Konzervativni predsjednik Li Mjung-Bak, koji je došao na vlast 2008, želio je da ogranični projekat i učini novi grad centrom nauke, biznisa i obrazovanja, i to umjesto administrativnog centra.

Međutim, dio njegove partije, predvođen Park Geun-Hjeom, pridružio se opoziciji i sprečio Lijev plan.

Park, koji će vjerovatno biti kandidat stranke na predsjedničkim izborima u decembru, prisustvovao je današnjoj ceremoniji, a Li nije.

Vlada procjenjuje da će broj stanovnika grada, sa sadašnjih 120.000 porasti na pola miliona do 2030, kao i da će taj trend pratiti i privredni rast.

Ipak, kritičari kažu da su to samo pusti snovi.

Bonus video: