mir na vidiku

Dogovoren prenos vlasti u Siriji

Sporazumom u Ženevi je predviđeno da u vladi nacionalnog jedinstva mogu da budu članovi sadašnje vlade kao i opozicije
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 20:02h

Međunarodni izaslanik za Siriju, Kofi Anan, saopštio je da su predstavnici svjetskih sila u Ženevi danas postigli sporazum o prenosu vlasti u Siriji, a tim planom je predviđeno da u vladi nacionalnog jedinstva mogu da budu članovi sadašnje vlade kao i opozicije.

Anan je pojasnio da je na sastanku dogovoreno da će tranziciona vlada biti formirana na osnovu uzajamnog konsenzusa kao i da "sada predstoji naporan rad i da je na narodu Sirije da dođe do političkog dogovora", prenosi B92.

On je naveo da sirijska vlada i opozicija moraju sarađivati u cilju formiranja tranzicione vlade i kazao da se nada da će ona donijeti rezultate za manje od godinu.

Mediji spekulišu da je ostalo otvoreno pitanje da li predsjednik Bašar al-Asad može biti ili ne u tranzicionoj vladi.

Mediji spekulišu da je ostalo otvoreno pitanje da Asad može biti ili ne u tranzicionoj vladi

Sjedinjene Američke Države su odustale od zahtjeva da Asad bude isključen nadajući se da će taj ustupak ohrabriti Rusiju da izvrši veći pritisak na Siriju, u cilju što bržeg okončanja nasilja za koje opozicija tvrdi da je odnijelo više od 14 hiljada života.

Američki državni sekretar Hilari Klinton insistirala je, međutim, na tome da Asad mora da siđe sa vlasti rekavši da Rusija i Kina treba sada da pokažu Asadu šta treba da učini.

Zvanična Moskva je odbila da podrži zahtjev da Asad ode sa vlasti insistirajući na činjenici da niko spolja ne može da nametne političko rješenje za Siriju.

Galerija