U napadima u Iraku 22 mrtva, 50 ranjeno

U bombaškim napadima i pucnjavama širom Iraka danas su ubijene 22 osobe, a više od 50 je ranjeno, navele su vlasti
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 16:12h

Sa današnjim žtvama, dodale su iračke vlasti, mjesec jun je u Iraku, sa više od 200 žrtava, postao najsmrtonosniji mjesec u ovoj godini

Vlasti su navele da su na meti, uglavnom nepovezanih napada, bila šiitska predgrađa, pripadnici bezbjednosnih snaga, ali i sunitske enklave.

Najviše žrtava u današnjim napadima bilo je poslije eksplozije bombe u šiitskom kvartu Vašaš u zapadnom Bagdadu, gdje je poginulo osam, a ranjeno 26 ljudi, naveli su policija i bolnički izvori.

Ostali napadi desili su se u dvije šiitske enklave u sjeverozapadnom Bagdadu, Ramadiju, glavnom gradu provincije Anbar, oko 115 kilometara zapadno od Bagdada, u sunitskom gradu Tadžiju, u kome se nalazi vojna baza.

Mada je sektaško nasilje dramatično opalo u odnosu na period između 2006. i 2008, napadi se i danas dešavaju svakondevno.

Nedavni porast broja napada najvjerovatnije je posljedica, kako ocjenjuje agencija AP, višemjesečne političke krize u Iraku, u kojoj šiiti, suniti i Kurdi pozivaju premijera Nurija al-Malikija da podnese ostavku, jer je "sklonio" svoje političke protivnike.

Galerija

Bonus video: