Lavrov: Moskva ne podržava Ananov plan

Rusija je danas kritikovala kao "neumjesne" tvrdnje zapadnih zemalja da se složila sa planom Kofija Anana o novoj vladi nacionalnog jedinstva u Siriji u kojoj bi bila i opozicija
55 pregleda 0 komentar(a)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.06.2012. 14:21h
Spoljnji igrači ne smiju da naređuju Sirijcima, već prije svega moraju da se usredsrijede na to da ubijede sve strane u Siriji da okončaju nasilje"

Lavrov je, takođe, demantovao tvrdnju jednog visokog američkog zvaničnika da je Anan poručio da je Rusija među državama koje podržavaju plan po kojem bi nova sirijska vlada nadgledala nacrt novog ustava i eventualne izbore.

"Ne podržavamo i nećemo podržati bilo kakvo miješanje spolja. Spoljnji igrači ne smiju da naređuju Sirijcima, već prije svega moraju da se usredsrijede na to da ubijede sve strane u Siriji da okončaju nasilje", kazao je Lavrov.

Nade diplomata usmjerene su na Rusiju - najvećeg saveznika, zaštitnika i izvora oružja Sirije - da pristane na plan za odlazak sa vlasti porodice Asad, koja vlada Sirijom duže od četiri decenije.

Međutim, Rusija - jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN sa Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i SAD - upozorava da će se oštro usprotiviti bilo kakvom dokumentu kojim bi se tražio El-Asadov odlazak sa vlasti.

Moskva je, takođe, odbacila napore da spoljni faktori učestvuju u okončanju krvavog sukoba, kao i svaki plan za nasilnu smjenu vlasti u Damasku, i stoji pri stavu da svaki plan za budućnost Sirije zavisi samo od Sirijaca.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kazala je danas, na konferenciji za novinare u Rigi, gdje boravi u okviru evropske turneje koja će obuhvatiti i Rusiju, da učesnici dolaze na subotnji sastanak "na osnovu plana o tranziciji (vlasti u Siriji) koji je (Anan) predstavio".

"O tome ću sjutra razgovarati sa ruskim ministrom spoljnjih poslova Sergejom Lavrovim u Sankt Peterburgu, a potom ću učestvovati na sastanku koji u subotu u Ženevi organizuje specijalni izaslanik Anan", dodala je.

"Želim da sastanak u Ženevi bude prilika za istinski napredak u podršci i primjeni (Ananovog) plana od šest tačaka i plana tranzicije koji je napravio", istakla je američka državna sekretarka. Nije jasno da li je Moskva u potpunosti odbila Ananov plan ili još nije prihvatila njegovu konačnu formu".

Isključivanje Irana iz pregovora greška

Lavrov je kritikovao i isključenje regionalne sile Irana sa sastanka u subotu.

"Iran je bez sumnje moćan igrač u cijeloj ovoj situaciji. Njegovo izostavljanje sa skupa u Ženevi je greška", kazao je šef ruske diplomatije.

Jedan visoki američki diplomata, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da je Anan poručio SAD-u da su svjetske sile koje će se okupiti u Ženevi prihvatila njegov plan i da je među njima i Rusija.

Bonus video: