S. Koreja: Djevojčica se udavila spašavajući "vođin" portret

2007. je jedan seljak izgubio dijete i ženu u klizištu zemlje, ali da je spasio portret vođe; jedan radnik je takođe sačuvao portret, ali mu se udavila 5-godišnja djevojčica
0 komentar(a)
Kim Il-sung, Kim Džong-il, Foto: Bloomberg.com
Kim Il-sung, Kim Džong-il, Foto: Bloomberg.com
Ažurirano: 27.06.2012. 14:38h

Sjeverna Koreja je posthumo dodijelila medalju 14-godišnjoj učenici koja se udavila u nabujaloj vodi, ne bi li spasila portrete bivših komunističkih vođe zemlje.

Pokazanim heroizmom Han Hjon-gjong je zaslužila "Medalju časti za mlade Kim Džong-il" i njena škola će ubuduće nositi njeno ime, objavio je partijski list "Rodong Šinmun".

Njeni roditelji, učitelji i četvoro druge djece, uključujući vođu organizacije mladih u kojoj je bila Han, takođe su dobili medalje, objavljeno je danas na sajtu lista.

Han se udavila 11. juna dok je pokušavala da spase portrete Kim Il-sunga i Kim Džong-ila iz poplavljene kuće u okrugu Sinhung u istočnoj provinciji Južni Hamkjong.

Nju je odnijela nabujala voda dok je slike umotane u plastičnu kesu držala iznad vode da se ne pokvase, piše partijski list, koji je pohvalio obrazovni sistem "koji podiže takvu djecu"

Nju je odnijela nabujala voda dok je slike umotane u plastičnu kesu držala iznad vode da se ne pokvase, piše list. Partijski list je takođe pohvalio i obrazovni sistem "koji podiže takvu djecu".

Dinastija porodice Kim koja vlada izolovanom zemljom još od 1948. godine je oličenje kulta ličnosti koji je prisutan u svakom segmentu društva, a vladavina Kimovih se slavi kao izvor života zemlje.

Propaganda u Sjevernoj Koreji je i ranije govorila o sličnim žrtvama, ali starijih ljudi koji su žrtvovali živote da bi spasli portrete vođa prilikom prirodnih katastrofa.

2007. zvanična agencija je objavila da je jedan seljak izgubio dijete i ženu u klizištu zemlje, ali da je spasio portret vođe. Jedan radnik je takođe sačuvao portret, ali mu se udavila petogodišnja djevojčica, podsjeća AFP.

Uzor: Škola koju je pohađala poginula djevojčica će ubuduće nositi njeno ime (Ilustracija)

Velike fotografije osnivača Sjeverne Koreje, Kim Il-sunga i njegovog sina nasljednika Džong-ila, prisutne su u skoro svim domovima, a obavezne su u kancelarijama i javnim zgradama. Njima se sada pridodaju slike novog vođe - unuka Kim Džong-una.

Bonus video: