UN: Sirijski režim djelimično odgovoran za masakr u Huli

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune protiv sirijskog predsjenika Bašara al-Asada, u Siriji je poginulo više od 15.000 ljudi
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 11:39h

Sirijske vojne prorežimske snage odgovorne su za smrt velikog broja ljudi tokom masakra u Huli, saopštila je međunarodna nezavisna komisija na sastanku Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi, poslije čega su sirijski zvaničnici napustili skup.

"Istražna komisija u ovom trenutku ne može da odredi identitet odgovornih (za maskar u Huli), ali vjerujemo da su snage lojalne sirijskoj vladi odgovorne za smrt velikog broja ljudi", navodi se u izvještaju koji je predstavljen Savjetu UN u Ženevi.

Reagujući na raspravu o tom izvještaju, sirijski zvaničnici napustili su skup.

"Nemamo namjeru da učestvujemo na ovoj sjednici očigledne politizacije", rekao je sirijski ambasador u UN, Fajzal Habaz Hamui.

Prema podacima do kojih su došli stručnjaci UN, u nasilju koje je skoro 24 časa trajalo u blizini Hule, učestvovale su prorežimske snage, protvnici režima, ali i grupe stranaca

"Kada je riječ o ljudskim pravima, situacija u Siriji se rapidno pogoršava", navodi komisija, koja posebno osuđuje porast nasilja, uprkos prisustvu međunarodnih posmatrača UN.

"Borbeni helikopteri i artiljerija su korišćeni za bombardovanje kvartova za koje se smatra da su nisu lojalni vladi, i to čak i za vrijeme prisustva posmatrača, kao što je bilo slučaj u Deir Ezoru i Alepu u maju 2012.", kaže se u izvještaju.

Pošto je na to čekao nekoliko mjeseci, predsjedniku istražne komisije, Brazilcu Paulu Serđu Pinjeru dozovljeno je da od 23. do 25 juna boravi u Siriji, ali on tada nije mogao da ode u Hulu, gde je 25. maja poginulo najmanje 108 ljudi.

Prema podacima do kojih su došli stručnjaci UN, u nasilju koje je skoro 24 časa trajalo u blizini Hule, učestvovale su prorežimske snage, protvnici režima, ali i grupe stranaca.

"Uzimajući u obzir dokaze kojima raspolažemo, ne možemo isključiti nijednu mogućnost", kaže se u izvještaju.

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune protiv sirijskog predsjenika Bašara al-Asada, u Siriji je poginulo više od 15.000 ljudi.

Asad: Sirija u stanju pravog rata

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da se njegova zemlja nalazi u stanju pravog rata i zatražio od svoje novoizabrane vlade da usmjeri sve svoje napore da pobijedi pobunu protiv njega, javio je Rojters.

"Živimo u stanju pravog rata iz svih uglova", rekao je Asad tek oformljenom kabinetu, u govoru koji je prenosila sirijska televizija.

"Kad smo u ratu, svi politički akteri i sve strane i svi djelovi društva treba da se usmjere da pobijedimo u tom ratu", rekao je Asad.

On je odbacio argumente zapadnih zemalja koje ga pozivaju da podnese ostavku.

"Zapad uzima a nikad ne daje i to je dokazano u svakoj fazi. Mi želimo dobre odnose sa svim zemljama, ali mi moramo da znamo koji su naši interesi", rekao je Asad čiju poruku prenosi britanska agencija.

Istovremeno, SAD su saopštile da sirijski lider Bašar al-Asad polako gubi kontrolu u zemlji, da je sve više dezertera iz njegove armije, kao i da se borbe približavaju prijestonici Damasku.

"Jasno je da Asad, polako gubi oslonac. Posljednja dezertiranja visokih vojnih zvaničnika u Jordan i Tursku pokazuju da režim gubi kontrolu nad situacijom u Siriji", rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, šef mirovnih snaga UN Erve Ladsu izjavio je da je zbog povećane opasnosti u Siriji za sada nemoguće razmišljati o nastavku rada posmatračke misije u toj zemlji, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor.

Ladsu je rekao 15-članom Savjetu bezbjednosti da je sirijska vlada zabranila nenaoružanim posmatračima UN upotrebu satelitskih telefona, ključnih za njihov rad, rekao je taj diplomata ne želeći da bude imenovan.

Galerija

Bonus video: