kritika izraela

Putin: Rusija priznaje Palestinu

Putin je naglasio da su ruska i palestinska pozicija bliske ili identične u odnosu na sva ključna regionalna i globalna pitanja
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 20:45h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu na Zapadnoj obali, gdje je najprije obišao Crkvu Hristovog rođenja, podignutu na mjestu gdje je prema hrišćanskom vjerovanju rođen Isus.

Ruski predsjednik je potom inaugurisao ruski kulturni centar u Vitlejemu.

Putin je Abasa pohvalio za odgovornu poziciju u pregovorima s Izraelom i rekao da bi Palestina i Izrael trebalo da se odnose međusobno s najvećom uzdržanošću i da poštuju sve svoje obaveze.

"Siguran sam da su sve unilateralne akcije kontraproduktivne",

"Siguran sam da su sve unilateralne akcije kontraproduktivne", kazao je Putin. Ova njegova izjava smatra se kritikom Izraela, jer širi kolonistička naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Ova njegova izjava smatra se kritikom na račun Izraela, jer ta zemlja širi kolonistička jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Putin je istakao da Rusija nema problema sa priznanjem palestinske države.

Bivši SSSR je jedna od više desetina zemalja koje su priznale Palestinu još 1988. godine, kad je PLO proglasila palestinsku nezavisnost. Putin je danas rekao da se Rusija toga drži.

Putin je u Vitlejem stigao iz Izraela, gdje je premijer Benjamin Netanjahu apelovao da Rusija poveća pritisak na Iran zbog razvoja nuklearnog programa.

Ruski lider je potvrdio da je sa Netanjahuom razgovarao o Iranu i krvavoj pobuni u Siriji, istakavši da smatra pregovore jedinim rješenjem.

Netanjahu je zatražio od Putina da prenese Abasu poruku da se obnove pregovori o miru koji su u zastoju od kraja 2010.

Netanjahu je zatražio od Putina da prenese Abasu poruku da se obnove pregovori o miru koji su u zastoju od kraja 2010. godine.

Putin je u ponedjeljak doputovao u prvu bliskoistočnu turneju poslije sedam godina, koja će obuhvatiti i posjetu Jordanu. Poznavaoci prilika ističu da posjeta ima za cilj da ojača diplomatsku prisustvo Rusije u regionu.

Putinova jednodnevna posjeta mogla bi uveliko da utiče na odluku Izraela da li da se odluči na posljednju opciju - napad na iranska nuklearna postrojenja ili da pruži još šansi potrazi za diplomatskim rješenjem, komentarisali su poznavaoci prilika.

Netanjahu je nakon dugog sastanka s Putinom izjavio da su se složili da nuklearno oružje u rukama Irana predstavlja veliku opasnost, najprije za Izrael, ali takođe za region i cio svijet. On se založio i za pooštrenje sankcija i zahtjeva.

Predsjednik Izraela Šimon Peres je prenio ličnu želju da Putin izrazi protivljenje nuklearnom Iranu i istakao da je zabrinut da bi sirijsko oružje moglo dospjeti u ruke izraelskih neprijatelja.

"Ubijeđen sam da Rusija, koja je pobijedila fašizam, neće dozvoliti danas da se te prijetnje nastave. Ne iranskoj prijetnji. Ne krvoproliću u Siriji", kazao je Peres.

Peres je zatražio od ruskog lidera da govori o Iranu, a Putin je rekao - "Pogledajte što se desilo Amerikancima u Avganistanu i Iraku"

Putin je izrazio rezerve prema izgledima o vojnom udaru na Iran, pomenuvši negativno američko iskustvo u Iraku i Avganistanu, prenose danas izraelski mediji.

Peres je zatražio od ruskog lidera da govori o Iranu, a Putin je rekao: "Pogledajte što se desilo Amerikancima u Avganistanu i Iraku.

Rekao sam Obami istu stvar, nema potrebe raditi stvari isuviše brzo, ne treba djelovati, a da se prethodno ne razmisli".

Peres je istakao da iranski narod nije neprijatej izraelskog i da Izrael ne prijeti njegovom postojanju."To je aktuelni iranski režim koji se identifikuje kao neprijatelj Izraela", kazao je on.

Od početka "Arapskog proljeća" Rusija je ubjeđivala svoje partnere da demokratske promjene treba da se dese na civilizovan način i bez spoljne intervencije, podsjetio je Putin.

Putinova jednodnevna posjeta mogla bi uveliko da utiče na odluku Izraela da li da se odluči na posljednju opciju - napad na iranska nuklearna postrojenja ili da pruži još šansi potrazi za diplomatskim rješenjem

Na državnoj večeri, koju je za njega priredio Peres, Putin je istakao da je u interesu Rusije da obezbedi mir za Izrael, ne ulazeći u detalje.

S obzirom na bliske veze s Iranom i glas u Savjetu bezbjednosti UN, Rusija se smatra važnim igračem u regionu koji može da utiče na Teheran, podsjeća AP. Rusija se takođe smatra saveznikom sirijskog predsjednika, koga u inostranstvu osuđuju za krvavi obračun sa protivnicima režima.

Rusija je i član četvorke bliskoistočnih mirovnih pregovarača uz SAD, UN, EU i smatra se da je najviše naklonjena Palestincima među njima.

Netanjahuova poruka, međutim, neće imati velikog odjeka jer Abas za obnovu pregovora traži potpuno zamrzavanje izgradnje naselja za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, dok Izrael traži da se pregovara bez preduslova.

Galerija