Bivši šef Mosada: Netanjahu planirao napad na Iran

Pardo je izjavio u emisiji "Uvda" televizije Kešet da naredba nije data, kako je rekao, "zarad vježbe"
82 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2018. 10:03h

Bivši šef Mosada Tamir Pardo izjavio je da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu 2011. godine dao naredbu vojsci da pripremi napad na Iran u roku od 15 dana.

Pardo je izjavio u emisiji "Uvda" televizije Kešet da naredba nije data, kako je rekao, "zarad vježbe".

Netanjahuov kabinet nije za sada ništa komentarisao.

Bivši izraelski premijer Ehud Barak koji je bio Netanjahuov ministar odbrane 2011. godine, je ranije tvrdio da je Netanjahu namjeravao da bombarduje Iran 2010. i 2011 godine ali su se usprotivili visoki izraelski zvaničnici.

Pardo je rekao da se konsultovao s pravnim savjetnicima obavještajne službe Mosad nakon naredbe ali nije objasnio šta se desilo poslije toga.

Izraelski lider je oštar kritičar Irana i optužuje tu zemlju da pokušava da razvije nuklearno oružje.

"Kada ti kaže da počne odbrojavanje, znaš da se ne igra s tobom. Te stvari imaju ogroman značaj", rekao je Pardo, sudeći po izvodima programa koji će večeras biti emitovan.

Netanjahu je u srijedu rekao da Izrael "neće dozvoliti Iranu da se naoruža nuklearnim oružjem".

"Nastavićemo da delujemo protiv namjera (Irana) da se vojno učvrsti u Siriji pored nas, ne samo naspram Golanske visoravni, već na svakom mjestu u Siriji”, rekao je izraelski lider.

Pardo je objelodanio plan o napadu u vrijeme kada se Izrael i Iran vode rat u sijenci u Siriji koji je nakratko zaprijetio da preraste u pun sukob ovog mjeseca, kada je izraelska vojska napala iranske pozicije u Siriji, ubivši iranske borce nakon navodne iranske raketne vatre usmjerene na dio strateškog Golana pod izraelskom kontrolom.

U februaru je Izrael oborio iranski dron, kako se tvrdilo, koji je prodro u izraelski vazdušni prostor, a kasnije je rečeno da je bio naoružan.

Izrael je odgovorio napadima na protiv vazdušne pozicije u Siriji i jedan izraelski avion je tada oboren.

Izrael sve ćešće upozorova da je iranski uticaj u Siriji prijetnja, a navodi kao primjer iransko vojno prisustvo u toj zemlji kao i prisustvo pripadnika milicija koje Iran podržava.

Pardo je rekao da je nakon naredbe tražio objašnjenja o svemu što je mogao, konsultovao sa svima s kojima je mogao da bi razumio ko je ovlašćen da da naredbu koja se tiče pokretanja rata.

On je želio, kako je objasnio, da "bude siguran, ako se bože oprosti nešto pogrešno desi, čak i ako misija propadne, da ne bude situacije u kojoj sam izveo nelegalnu operaciju".

Ostalo je nejasno iz ovih izvoda šta se desilo nakon Netanjahuove navodne naredbe ali Izrael nije napao Iran te godine.

U posljednjim mjesecima izraelski premijer je pojačao kritike nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana iz 2015. godine. Predsjednik Donald Tramp povukao je nedavno SAD iz tog sporazuma.

Netanjahu takođe nastoji da ubijedi Rusiju da izvrši pritisak na Iran da povuče svoje snage iz Sirije.

Bonus video: