BBC bio pristrasan u praćenju "Arapskog proljeća"

BBC nije straživao priču druge strane u sukobu, dok su izveštaji iz država gde se režim održao bili sporadični i nedovoljni, a novinari britanskog javnog servisa bili su zapravo svo vrijeme sa libijskim pobunjenicima
5 komentar(a)
britanski javni srvis, Foto: Img3.allvoices.com
britanski javni srvis, Foto: Img3.allvoices.com
Ažurirano: 26.06.2012. 14:00h

Uprava Bi-Bi-Si-ja objavila je izveštaj u kojem navodi da je britanski javni medijski servis napravio greške, štaviše nije bio objektivan prilikom praćenja događanja tokom Arapskog proleća. Kako se navodi, njegovi novinari uz "pretjerano uzbuđenje" pratili su revolucije u Egiptu i Libiji.

Kako prenosi Blic, oni nijesu istraživali priču druge strane u sukobu, dok su izveštaji iz država gde se režim održao, poput Bahreina, Jemena, ali i Alžira, Maroka i Jordana, bili sporadični i nedovoljni.

Novinari BBC bili su zapravo svo vrijeme sa libijskim pobunjenicima.

U izveštaju koji je napisao Edvard Mortimer, bivši direktor komunikacija UN, stoji i da je 74 odsto privatnog materijala koji je sniman mobilnim telefonom na mjestu sukoba BBC puštao bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja gledaocima o njegovoj autentičnosti.

Helen Boden, šefica vesti, priznala je da su njeni novinari izvještavali u pretjeranom zanosu. Ona je upravi Bi-Bi-Sija, u kojoj sjede nazavisne ličnosti koje se brinu o tome da ovaj servis radi u interesu pretplatnika, priznala da novinari u Libiji, gde su sve vrijeme bili sa pobunjenicima, možda nisu uspeli da istraže obje strane priče na pravi način.

Na udaru kritika našao se i Džeremi Bouven, urednik za Bliski istok koji se takođe dovodi u vezu sa praćenjem Arapskog proleća.

Bonus video: