Iran: Sankcije će imati negativan uticaj na pregovore

Sankcije Evropske unije (EU) uvedene Iranu, koje na snagu stupaju 1. jula, imaće negativan uticaj na pregovore Teherana i grupe 5+1, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnjih poslova
1 komentar(a)
Ramin Mehmanparast, Foto: Rojters
Ramin Mehmanparast, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.06.2012. 14:23h

"Akcije usmjerene protiv dogovora Irana i grupe 5+1 negativno će uticati na pronalaženje prihvatljivog rješenja problema nastalog zbog iranskog nuklearnog programa", rekao je Ramin Mehmanparast na redovnoj konferenciji za novinare.

On je kazao da bi evropski zvaničnici trebalo da se bave unutrašnjim problemima, i dodao da će sankcije samo nanijeti štetu odnosima Irana i EU.

"Sankcije uvedene Iranu samo će povećati ekonomske i socijalne probleme evropskih zemalja", rekao je Mehmanparast.

Iran i Grupa 5+1 (SAD, Rusija, Kina. Francuska, Velika Britanija i Njemačka) u aprilu su ponovo počeli pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu, kako bi pokušali da nađu rješenje poslije 12 mjeseci zastoja, ali od tada značajnijih rezultata nije bilo.

Poslije tri serije razgovora u Istanbulu, Bagdadu i Moskvi, dvije strane su se složile da nastave razgovore 3. jula u Istanbulu.

"Mi smo navikli na sankcije i tu nema ništa novo. Nadam se da će EU to uzeti u obzir i da će djelovati razumnije", rekao je iranski ministar spoljnjih poslova Ali Akbar Salehi, tokom svoje posjete Kipru.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su sankcije EU i SAD uvedene Iranu već smanjile izvoz iranske nafte za 40 odsto.

Bonus video: