„Sirijsko tlo i voda su sveti“

Obaranje turskog aviona Damask opisao kao samoodbranu i upozorio Alijansu da ne poseže za kontramjerama
58 pregleda 4 komentar(a)
Turska, Sirija, Foto: Dailytelegraph.com.au
Turska, Sirija, Foto: Dailytelegraph.com.au
Ažurirano: 25.06.2012. 19:42h

Sirija je obaranje turskog borbenog aviona opisala kao akt samoodbrane i upozorila Tursku i njene saveznike iz NATO alijanse da ne posežu za kontramjerama.

Ovakav sirijski stav o obaranju aviona će vjerovatno dodatno razljutiti Ankaru koja je za danas zakazala hitan sastanak NATO-a zbog, kako su naveli, neisprovociranog napada u međunarodnom vazdušnom prostoru, ocijenio je Rojters.

„NATO bi trebalo da postoji kako bi ojačao zemlje“, kazao je portparol sirijskog ministarstva inostranih poslova Džihad Makdisi na konferenciji za novinare u Damasku. „Ukoliko su razlozi njihovog sastanka neprijateljski, treba da znaju da su sirijsko tlo i vode sveti.“

Turska je navela da olupina aviona koji je oboren u Mediteranu, blizu pomorske granice između dvije zemlje, leži duboko u vodi. Makdisi je kazao da su neki plutajući djelovi pronađeni i vraćeni Turskoj. O dvojici nestalih pilota nije bilo riječi.

„Avion je nestao, a onda se pojavio u sirijskom vazdušnom prostoru na visini od 100 metara, 1-2 kilometra od sirijske obale“, kazao je. „Morali smo odmah da reagujemo - čak i da je u pitanju bio sirijski avion, mi bismo ga oborili“, dodao je.

Ovakav sirijski stav o obaranju aviona će vjerovatno dodatno razljutiti Ankaru koja je za danas zakazala hitan sastanak NATO-a

„Sirijska reakcija predstavlja čin odbrane našeg suvereniteta koji je izvršen protivavionskom artiljerijom dometa 2,5 kilometara.“

Testirali osjetljivost radara?

Kako je navela Ankara, avion je kratko ušao u sirijski vazdušni prostor greškom dok je bio u misiji testiranja turskih vazduhoplovnih snaga.

Pojedini analitičari su nagovijestili da bi to, u stvari, moglo biti testiranje osjetljivosti sirijskih radara ruske proizvodnje koji bi mogli biti glavna prepreka bilo kakvoj stranoj vojnoj intervenciji, uključujući i snabdijevanje sirijskih pobunjenika ili izviđačku podršku.

„Ne smatram da će Turska odmah vojno odgovoriti“, kazao je Beril Dedeoglu sa Univerziteta u Galatasaraju. „Međutim, ukoliko bude druge akcije, onda će to biti vojni odgovor, u to nema sumnje.“

Ministri inostranih poslova Evropske unije su sa jučerašnjeg sastanka u Liuksemburgu pozvali Tursku na smirenost.

Turska daje logističku podršku

Njemački šef diplomatije Gido Vestervele je kazao: „Smatram da je i dalje važno da radimo na političkom rješavanju (sirijske krize), i deskalacija je ključna u ovom momentu“.

„Ono što se dogodilo biće vrlo ozbiljno razmotreno, ali nemamo namjeru da intervenišemo“, kazao je holandski šef diplomatije Uri Rozental.

„Ono što se dogodilo biće vrlo ozbiljno razmotreno, ali nemamo namjeru da intervenišemo“, kazao je holandski šef diplomatije

Turski CNN je javio da su jedan sirijski general, dva pukovnika, dva majora, jedan poručnik i članovi njihovih porodica sa još 199 ljudi prešli tursku granicu u noći između nedjelje i ponedjeljka. Sada se 13 sirijskih generala nalazi u Turskoj koja daje logističku podršku Slobodnoj sirijskoj armiji.

Novi slučajevi dezertiranja iz Asadovih oružanih snaga mogli bi ohrabriti one koji čekaju da se sirijska armija raspadne. Međutim, malo je indicija da će ovo postati širi trend među višim oficirima koji su za Asada vezani zajedničkim alavitskim porijeklom.

Intenziviranje sukoba je u Turskoj pojačalo strah od poplave izbjeglica i potonuća u vjerski i etnički rat koji bi mogao zahvatiti region. Ankara je, poput Zapada, pocijepana između želje da ukloni Asada i straha da bi bilo kakva vojna intervencija mogla pokrenuti snage koje bi bilo nemoguće kontrolisati.

Bonus video: