Sirija: Turski avion je grubo prekršio naš suverenitet

Portparol sirijskog ministarstva vanjskih poslova je saopštio da su tvrdnje kako se oboreni avion nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru neistinite i da komplikuju situaciju
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 14:59h

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova danas je saopštilo da je turski borbeni avion F-4 "Fantom", koga je sirijska vojska u petak oborila, grubo prekršio suverenitet Sirije, javlja Tanjug.

"Turski borbeni avion je narušio sirijski vazdušni prostor i sirijska protivvazdušna odbrana uzvratila je vatrom. Avion se srušio u sirijskim teritorijalnim vodama", rekao je portparol ministarstva Džihad al-Makdiši.

"Ono što se dogodilo je grubo kršenje sirijskog suvereniteta", dodao je on, ocijenivši da tvrdnje Ankare, da se njen avion u trenutku obaranja nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru, samo komplikuje situaciju i ne odgovara istini.

U prilog tome, on je naveo da se turski avion izgubio, a potom ponovo pojavio u sirijskom vazdušnom prostoru na visini od 100 metara i oko kilometar do dva od sirijske obale.

"Morali smo momentalno da reagujemo. Čak da je to bio i sirijski avion morali bismo da ga oborimo", ukazao je Makdiši

"Morali smo momentalno da reagujemo. Čak da je to bio i sirijski avion morali bismo da ga oborimo", ukazao je Makdiši.

Članice NATO, kako je ranije najavljeno, sastaće se sjutra u Briselu nakon što je Turska, članica Alijanse, zatražila konsultacije o obaranju svog aviona. Makdiši je prokomentarisao sastanak NATO-a riječima da želi da Alijansa održi uspješan skup ukoliko je njegov cilj "smirivanje situacije i promocija stabilnosti".

"Ali, ako je cilj sastanka agresija, poručujemo da su sirijski vazdušni prostor, teritorija i vode sveti za sirijsku vojsku, baš kao što su turski vazdušni prostor, teritorija i vode sveti za tursku vojsku", naveo je on.

Makdiši je naveo da i dalje traju operacije spasavanja i potrage za dvojicom pilota koji još nisu nađeni, dok je olupina borbenog aviona otkrivena.

U međuvremenu je neimenovani diplomata saopštio da se turski vojni avion, koji je u petak tragao za olupinom aviona na mjestu nesreće, i sam našao na nišanu sirijske vojske. Turski vojni avion je tokom potrage za oborenim avionom bio meta sirijskog odbrambenog sistema zemlja-vazduh, rekao je diplomata.

"Kad avion postane meta takvog sistema, piloti bivaju o tome obaviješteni uz pomoć instrumenata", objasnio je on. Turski diplomatski izvori prenijeli su da se još ne zna da li su se piloti katapultirali, kao i da se potraga nastavlja.

Kina poziva na suzdržanost

Kina je danas pozvala na smirenost i suzdržanost nakon što je Turska optužila Siriju za rušenje jednog od njenih vojnih izviđačkih aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru i sazvala sastanak NATO-a kako bi se razmotrio odgovor na taj napad, javljaju agencije.

"Nadamo se da će strane biti smirene i suzdržane i da će se držati diplomatskih kanala za postizanje odgovarajućeg rješenja kako ne bi došlo do dalje eskalacije", kazao je Lei

"Stanje u regiji je trenutno krajnje komplikovano i osjetljivo.

Nadamo se da će strane biti smirene i suzdržane i da će se držati diplomatskih kanala za postizanje odgovarajućeg rješenja kako ne bi došlo do dalje eskalacije", kazao je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Galerija

Bonus video: