Iračke vlasti naredile zatvaranje 44 medija

Organizacija za zaštitu medijskih prava u Iraku krikovala je danas vlasti u Bagdadu zato što su naredile zatvaranje 44 medijske organizacije, uključujući jednu radio stanicu koju finansiraju SAD.
1 komentar(a)
Irak radio, Foto: Rojters
Irak radio, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.06.2012. 17:47h

Iračka radiodifuzna komisija tvrdi da se naređenje odnosi samo na organizacije koje rade bez dozvole, i do sada nema vijesti da je bilo koji medij prisilno zatvoren.

Međutim, prema tumačenju kritičara vlade, premijer Nuri al Maliki je na ovaj način uputio medijima svojevrsno upozorenje i pokušava da ućutka protivnike.

Šef Opservatorije za novinarske slobode Zijad Al-Adželi opisao je naredbu iračkih vlasti u vezi sa 44 medija kao "prepreku za slobodu medija u Iraku".

"Radi se o vladinoj poruci medijima koja glasi: 'Ako niste sa nama, onda ste protiv nas'", izjavio je Al-Adželi.

Lista, za koju zvaničnici tvrde da je napravljena prije mjesec dana, objavljena je tek juče.

Irački mediji čine većinu na toj listi, ali su tu i britanski BBC, Glas Amerike i Radio Sava, koji finansiraju SAD.

Šef iračke komisije za komunikacije i medije Safa Rabi rekao je da su na meti tog tijela samo mediji koji rade bez dozvole i potvrdio da je lista proslijeđena ministarstvu unutrašnjh poslova, uz molbu za pomoć pri zatvaranju.

"Ovo je organizaciona stvar, ne obračun sa štampom", rekao je Rabi.

Međutim, Radio Sava tvrdi da ima dozvolu za rad, a zamjenik direktora tog medija Salah Nasravi je rekao da je iznenađen činjenicom da se taj radio uopšte našao na listi.

"Smatramo da je naše poslovanje u skladu sa svim iračkim zakonima", izjavio je Nasravi.

Ova stanica za sada radi normalno.

Bonus video: