Irak strahuje od širenja sirijske krize na region

Jučerašnje sirijsko rušenje turskoga aviona znak je ozbiljne eskalacije sirijskoga sukoba, rekao je irački ministar spoljnjih poslova i dodao kako se boji da će se kriza preliti u susjedne zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 14:56h

Sirija je u petak srušila turski vojni avion nad Sredozemljem, a službena Ankara objavila je da će preduzeti sve što je potrebno jer taj incident prijeti otvaranjem nove dimenzije 16-mjesečnog ustanka protiv sirijskoga predsjednika Bašara al Asada.

"Naša je glavna briga moguće prelievanje krize u susjedne zemlje", rekao je Hošijar Zebari na konferenciji za novinare sa švedskim, bugarskim i poljskim ministrom koji su kao predstavnici EU-a došli u Bagdad.

"Nijedna zemlja u regionu nije imuna na takvo prelievanje krize zbog sastava društva, odnosa i veza (...) a tu je i uvijek "zapaljiva" etnička dimenzija", rekao je.

Sirijska vojska danas granatirala pobunjenike u gradu Deir al-Zoru i ubila najmanje 28 ljudi, objavili su opozicioni aktivisti. Taj grad nalazi se u istočnom dijelu zemlje u području u kojem se proizvodi nafta, uz granicu s Irakom.

Među žrtvama su tri žene i više djece, većina civila je ubijena kad su im granatirane kuće u četvrtima Stari aerodrom i al-Hamidža, saznao je Rojter iz bolničkih izvora.

"Mrtvih je vjerojatno i više. U mrtvačnici ima više tijela, ali još nisu identifikovana", dodao je taj izvor.

Galerija

Bonus video: