Nova sirijska vlada, premijer iz vladajuće Baas partije

Predsjednik Sirije Bašar Al Asad oformio je novu vladu, na čijem je čelu Rijad Farid Hidžab, član njegove Baas partije, javila je danas sirijska državna agencija.
1 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Theepochtimes.com
Bašar al Asad, Foto: Theepochtimes.com
Ažurirano: 23.06.2012. 14:20h

"Predsjednik Bašar al-Asada je dekretom oformio novu vladu pod premijerom Riadom Hidžabom", javila je sirijska televizija.

Predsjednik Sirije Bašar Al Asad je obećao poslije parlamentarnih izbora održanih 7. maja ove godine, da će nova vlada biti otvorenija za političare iz drugih stranaka.

Međutim, imenovanje Hidžaba, bivšeg ministra poljoprivrede, baca sumnju da će obećanje biti ispunjeno.

Ključni ministri - spoljnjih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova - za sada su i dalje oni stari.

Ponovno imenovanje ministra odbrane Dauda Rajha prekinulo je glasine da su tog ministra ubili pobunjenici, prenijela je britanska agencija Rojters iz Bejruta.

Novo mjesto ministra za nacionalno pomirenje, koje je režim prvi put otvorio, zauzeo je Ali Hajdar, član sirijske opozicije.

Još jedan član opozicije, Kadri Džamil, biće zamjenik premijera za ekonomska pitanja i ministar za unutrašnju trgovinu i zaštitu potrošača, otvorenom umjesto prethodne pozicije ministra za nabavke i unutrašnju trgovinu, prenio je Frans pres.

Ni Džamil ni Hajdar nisu članovi sirijskog Nacionalnog savjeta, glavne opozicione koalicije u inostranstvu, čiji je glavni zahtjev odlazak Bašara el-Asada sa vlasti.

Njih dvojica pripadaju Narodnom frontu za promjene i oslobođenje, osnovanom u julu 2011, koji se zalaže za mirna rješenja, ali ne poziva eksplicitno na promjenu režima. Ovaj pokret se takođe, protivi stranom miješanju u rješavanju sirijske krize.

Ministar spoljnjih poslova Valid el-Mualem ostaće na svojoj poziciji, kao i ministri odbrane Daud Radža i ministar unutrašnjih poslova Mohamed el-Šar.

Radža, ministar odbrane od avgusta, bio je među onima kojima su Ujedinjene nacije uvele sankcije zbog učestvovanja u gušenju protesta u Siriji.

Advokat Omran el-Zohbi imenovan je za ministra za informisanje, objavila je agencija SAD.

Novi kabinet, koji ima 34 ministra, stupio je na vlast uprkos sve jače represije i sukoba u zemlji, koji su prošle nedjelje doveli do suspendovanja posmatračke misije UN.

Vlada je formirana manje od dva mjeseca nakon što je opozicija bojkotovala kontroverzne parlamentarne izbore, podsjećaju agencije i navode da su na nekim važnim mjestima ostali "stari" ministri.

Sirijski parlament nema istinsku vlast u Siriji. Ona je u rukama predsjednika Al Asada i uskog kruga njegovih savjetnika.

Bonus video: